Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

ΒΑΚΧΕΣ - Το σώμα δίχως σώμα

 


μια προσέγγιση των Βακχών του Ευριπίδη.

Εταιρεία Θεάτρου Άλκη - σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή
Το νήμα του μύθου των Βακχών - πέντε ηθοποιοί, τέσσερις άξονες, τρεις γλώσσες, δύο φύλα, ένας τόπος αφηγούνται έναν θεό, δύο αγγέλους, τρεις γυναίκες, τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Τραγουδούν τον θεό μέσα στις αντιφάσεις. Διαγράφουν την πορεία του Πενθέα από το ανίερο στο ιερό, από την πλάνη στη γνώση, από την έπαρση στην οδύνη. Μιλούν για την Αγαύη που, από την έκσταση στην τρέλα, διεκδικώντας τη δύναμη της θηλυκής θεάς κατακρημνίζεται. Την άγρια φύση που πάλλεται. Θρηνούν τον άνθρωπο που απομακρύνεται, το σώμα που αποσπάται. Τα απομεινάρια σώματος, το σώμα δίχως σώμα. Πενθούν για τα μικρά μικρά κομμάτια μας. Μια ακροβασία αποστάσεων, μια ανάγκη κυκλική, μια πάλη για το όλον.
Και η ψυχή μου, άλλα μεγάλα και φανερά χαίρεται να γυρεύει...
ο χορός των Βακχών εκφράζει την επιθυμία να επικοινωνήσει με τον θεό Διόνυσο, έναν θεό μυστηριακό, απόμακρο και προσιτό, μακρινό και κοντινό, οικείο και ανοίκειο. Γυναίκες της Λυδίας ακολουθούν έναν ιερέα του θεού και φέρουν μαζί του τη μαγεία της Ασίας στη Θήβα που την αρνείται. Ένας κόσμος μουσικής εισβάλει σ' έναν λογικό κόσμο. Τον ταράζει συθέμελα, τον μαγεύει, τον καταστρέφει.
Η γυναικεία δύναμη, αιώνες υποταγμένη και η ανδρική λαχτάρα που πνίγεται στις ενοχές ελευθερώνονται κι ενώνονται συμβολικά μέσω μιας φρικτής κι εκστατικής θυσίας. Η τελετουργική ήσυχη κραυγή του θεού ευοί ευάν, που μας συνοδεύει σε κάθε γιορτή, γίνεται ιώ, κραυγή θρήνου καθώς αντιστεκόμαστε στη φύση των πραγμάτων, καθώς απομαγεύουμε τη ζωή - θέλοντας να επιβάλλουμε έναν κυρίαρχο άνθρωπο.
Ο ήχος είναι ο άξονας μέσω του οποίου επιθυμούμε να ξεκλειδώσουμε πτυχές αυτού του κρυπτικού, πολύπλευρου έργου.

Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή
Ερμηνεία: Julianna Bloodgood, Rafal Habel, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Δημήτρης Βάρκας, Ρηνιώ Κυριαζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Αρετή Πολυμενίδη
Προσωπείο: Μάρθα Φωκά
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Βασιλάκης
***
Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι με ελεύθερη είσοδο. Λόγω των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του covid 19, είναι απαραίτητη η έκδοση δελτίων εισόδου, τα οποία μπορείτε να τα προμηθευτείτε στο www.elaionasfestival.com (Αρχική σελίδα/Δελτία Εισόδου)
ΣΆΒΒΑΤΟ, 31 ΙΟΥΛΊΟΥ 2021 ΣΤΙΣ 9 Μ.Μ. UTC+03 – 10 Μ.Μ. UTC+03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...