Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Βιβλιοπωλείο Gutenberg: ο «Κόμης Μοντεχρίστος»


 Σαν σήμερα 24 Ιουλίου, το 1802, γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Δουμάς. Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα του, ο «Κόμης Μοντεχρίστος», στην πλήρη εκδοχή του, σε μετάφραση Ωρίωνα Αρκομάνη.

«Γιος ενός στρατηγού του Ναπολέοντα (που με τη σειρά του ήταν νόθος γιος ενός αριστοκράτη και μιας μαύρης σκλάβας), μεγάλωσε με τη μάνα του μέσα σε μεγάλη φτώχεια μετά το θάνατο του πατέρα του, ποὺ συνέβη όταν ο συγγραφέας ήταν μόλις τεσσάρων ἐτών. […] Δεκατεσσάρων ετών φεύγει μόνος του για το Παρίσι, από την επαρχία όπου ζούσε. Μαζί του πήρε τη λατρεία προς τη μητέρα του, το θαυμασμό του προς τον πατέρα του και τον Ναπολέοντα, καθώς και μία ακαθόριστη επιθυμία για επιτυχία.
Ενώ δούλευε ώς γραμματέας, άρχισε τις πρώτες λογοτεχνικές του αναζητήσεις. Ξεκίνησε να γράφει, σε συνεργασία με άλλους, θεατρικά έργα και σιγά σιγά γίνεται γνωστός. Είναι εικοσι πέντε χρονών όταν βλέπει για πρώτη φορά στη ζωή του Σαίξπηρ και το γράψιμό του ἀλλάζει τελείως. […] Σε ηλικία 42 ετών αρχίζει να γράφει μυθιστορήματα. Οι “Τρεις Σωματοφύλακες” όχι μόνο γίνονται ανάρπαστοι κυκλοφορώντας ως ένθετο σε εφημερίδα, αλλά προκαλούν τρία ακόμα πολύτομα μυθιστορήματα. […] Οι εκδότες του, μετα το θρίαμβο αυτόν, και για να ανταγωνιστούν τα “Μυστήρια των Παρισίων” του Ευγένιου Σύη που θριάμβευαν, τον ωθούν να γράψει κάτι ανάλογο, που να αναφέρεται στη σύγχρονη εποχή. Ο Δουμάς εμφανίζει τον “Κόμη Μοντεχρίστο”.»
(Από την εισαγωγή του Ωρίωνα Αρκομάνη).
Διαβάστε τις πρώτες 100 σελίδες του βιβλίου: https://bit.ly/2yZNqfa
Βρείτε και τους δύο τόμους στο site μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...