Ο Νίκος Αλεξανδράτος,, καταγόμενος από τα Μαρκάτα Πυλάρου, είχε δημοσιεύσει παλιότερα στην εφημερίδα ΒΟΗ της ΠΥΛΑΡΟΥ (αρ. φ. 26/Ιούλιος, Αύγουστος 2005), ένα εξαιρετικό άρθρο με τίτλο Η Πύλαρος στο σύγγραμμα του Νάπιερ (1825).
Τα στοιχεία τα είχε αντλήσει από μια αξιόλογη πηγή, από το σύγγραμμα του Νάπιερ1 (1782-1853), το οποίο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Τα στοιχεία του άρθρου μάς δίνουν μια εικόνα της Πυλάρου το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα. Μεταφέρω αυτούσιο απόσπασμα του άρθρου:
« Πληθυσμός 3711… παπάδες 26, καλόγηροι 16, δικηγόροι 5, αγρότες 963, χτίστες 43, …υφαντές 128, κατασκευαστές μύλων 5, …ελαιοτριβεία 27, ανεμόμυλοι 7, νερόμυλοι 3, χειρόμυλοι 155, πηγές νερού 13, πηγάδια 7, στέρνες 202, … πρόβατα 2494, γίδες 2679, χοιρινά 434, …. Παραγωγή (σε βαρέλια) σιτάρι 385, κριθάρι 3.315…. ασβέστης 11.000, κρασί 6660… Σε λίτρες φρούτα 6.020…. τυρί 47.110, μέλι 649, σταφίδες 13.190, ελαιόλαδο 5.918 φιάσκα2.
1. Ο Νάπιερ, Charles Zames Napier, υπήρξε ο Άγγλος τοποτηρητής στο νησί μας, το διάστημα 1822-1830.
2. Το «φιάσκο» ήταν μονάδα μέτρησης όγκου για τα υγρά. Την χρησιμοποιούσαν στα Επτάνησα κυρίως για το κρασί αλλά και για το λάδι.
Ένα φιάσκο ήταν περίπου1,5 -2 λίτρα. Η ακριβής τιμή του διέφερε από νησί σε νησί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου