Η μελέτη των έργων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας βρίσκεται
διαρκώς στο προσκήνιοτης παγκόσμιαςπνευματικής ζωής, όπως αποδεικνύεται
από το πλήθος μελετών, μεταφράσεων, εκδόσεων, συνεδρίων και παραστάσεων.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο του σύνθετου προγράμματός του «Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου Αιώνα» διοργανώνει την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, το 1ο Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση: σκέψεις – θέσεις – αντιθέσεις».
Η συστηματική προσέγγιση της θεατρικής διάστασης του Αρχαίου Δράματος στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωφελεί πολλαπλά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με τον εμπλουτισμό, την εμβάθυνση και την ουσιαστική παιδεία που προσφέρει. Η πολύπλευρη θεατρική «ανάγνωση» της δραματικής ποίησης λειτουργώντας παράλληλα με τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας – γραμματείας και της αισθητικής αγωγής έχει ως στόχο τη μύηση του μαθητή - σπουδαστή στο θέατρο, αλλά και στη σημασία της συλλογικής δημιουργίας και τις διαχρονικές αξίες που περιέχονται στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας .
Το 1ο Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση: σκέψεις – θέσεις – αντιθέσεις» έχει ως στόχο την ουσιαστική συμβολή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, στην εδραίωση της χώρας ως μητροπολιτικού κέντρου αναφοράς πάνω στη μελέτη, έρευνα και παρουσίαση του Αρχαίου Δράματος, με τη συνδρομή καταξιωμένων δημιουργών και επιστημόνων της Ελλάδος και του Εξωτερικού.
Παράλληλα, και μέσω του 1ου Διεθνούς Φόρουμ, ενισχύεται η προσπάθεια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια στο σύγχρονο σχολείο, σε μαθητές, σπουδαστές και διδάσκοντες, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και τις προκλήσεις της κατανόησης του Αρχαίου Δράματος τον 21ο αιώνα.
Στο 1ο Διεθνές Φόρουμ «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση: σκέψεις – θέσεις – αντιθέσεις» παίρνουν μέρος Καθηγητές Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Θεατρολόγοι, Σκηνοθέτες Θεάτρου, Ηθοποιοί, Συνθέτες κ.ά. Το 1ο Διεθνές Φόρουμ αναπτύσσεται σε πέντε θεματικές ενότητες κατά τη διάρκεια δυο ημερών:
10.30-19.00 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30/01/2015
10.30-11.30 Προσέλευση, εγγραφές
11.30-11.45 Έναρξη - χαιρετισμοί
ΘΕΜΑΤΙΚΗ 1 Το Αρχαίο Δράμα στη Σχολική Τάξη
11.45-12.45 Ομιλίες
Συντονίστρια: * Νατάσα Μερκούρη, Φιλόλογος, Συντονίστρια της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος "Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα".
Κεντρική Ομιλία: * Σπύρος Αντωνέλος, Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης για τη Θεατρολογία και τα Φιλολογικά, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Σκηνοθέτης. «Η θεατρική διάσταση του Αρχαίου Δράματος στη σχολική τάξη» Ομιλίες: * Κλειώ Φανουράκη, Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών-Πανεπιστήμιο Πατρών. «Προσεγγίζοντας τη Δραματική Ποίηση μέσα από το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση» * Βασίλης Τσάφος, Eπίκουρος Καθηγητής-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Το Αρχαίο Δράμα στο σύγχρονο σχολείο: χτίζοντας γέφυρες» * Νατάσα Μερκούρη,Φιλόλογος, Συντονίστρια της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος «Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα» «Με στόχο τις κοινότητες νέων θεατών»
12.45-13.45 Συζήτηση
13.45-14.45 Διάλειμμα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ 2 Οι Πανεπιστημιακές Σπουδές στο Αρχαίο Δράμα
Αίθουσα: Θέατρο
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
http://www.mcf.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου