Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Οι 11 ομιλίες που άλλαξαν τον κόσμο -Από τον Λίνκολν ως τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Οι 11 ομιλίες που άλλαξαν τον κόσμο -Από τον Λίνκολν ως τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
«Εχω ένα όνειρο». Ακόμη και εκείνοι που δεν είναι λάτρεις της ιστορίας, γνωρίζουν τη φράση και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η αξέχαστη ομιλία του, ήταν από εκείνες που άλλαξαν τον κόσμο. Δεν ήταν όμως η μόνη.
Από τον Αβραάμ Λίνκολν έως τον Ουίστον Τσόρτσιλ και από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ως τον Ρόναλντ Ρίγκαν, το TIME ξεχώρισε 11 ομιλίες ηγετών ή μεγάλων προσωπικοτήτων που έβαλαν τις βάσεις για να αλλάξει κάτι στον κόσμο.
 «Η υποκρισία της αμερικανικής δουλείας»
Φρέντερικ Ντάγκλας
4 Ιουλίου 1852
Γιατί έχει σημασία: Ο Ντάγκλας επέλεξε την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ για να εκφωνήσει την ομιλία στην οποία κατήγγειλε την αμερικανική κοινωνία. Σε αυτή απαιτεί να μάθει πώς ένας λαός που υπερηφανεύεται για την ελευθερία και την ισότητα μπορεί δικαιωματικά να γιορτάζει αυτά τα ιδανικά όταν εκατομμύρια είναι σκλάβοι. Ο Ντάγκλας «μαστίγωσε» τους Αμερικανούς ως υποκριτές, σημειώνοντας την ειρωνεία των εορτασμών για την 4η Ιουλίου την ώρα που μιλούσε.
Αξέχαστο απόσπασμα: «Τι είναι για τον Αμερικανό σκλάβο η 4η Ιουλίου; Απαντώ: Μία ημέρα που του αποκαλύπτει, περισσότερο από κάθε άλλη ημέρα του χρόνου, τη φρικτή αδικία και τη σκληρότητα στην οποία ο ίδιος είναι το μόνιμο θύμα».
 Η ομιλία του Γκέτισμπουργκ
Αβραάμ Λίνκολν
19 Νοεμβρίου 1863
Γιατί έχει σημασία: Η περίφημη ομιλία εκφωνήθηκε εν μέσω του Εμφυλίου πολέμου. Καλεί τους Αμερικανούς να θυμηθούν τις προθέσεις των Πατέρων των ΗΠΑ. Στην ομιλία του δεν έκανε καμία αναφορά στη δουλεία, στην Ομοσπονδία, ή την Ενωση. Αντί αυτού, έδωσε έμφαση στην επούλωση και στην επιστροφή των ιδανικών της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Η ομιλία όρισε την ιδέα της αμερικανικής κυβέρνησης ως μία «κυβέρνηση του λαού, από το λαό, για το λαό».
Αξέχαστο απόσπασμα: «Πριν από ογδόντα και επτά χρόνια, οι Πατέρες μας έφεραν σε αυτή την ήπειρο ένα νέο έθνος, αφοσιωμένο στην ελευθερία και την ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν ίσοι».
 
Το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο
Σούζαν Αντονι
1873
Γιατί έχει σημασία: Η Σούζαν Αντονι τιμωρήθηκε με πρόστιμο γιατί ψήφισε στις εκλογές του 1872 και για αυτό ξεκίνησε μία δυναμική εκστρατεία για το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφων και η ομιλία αυτή ήταν ένα δείγμα. Η δουλειά της άνοιξε το δρόμο για να επιτραπεί στις γυναίκες να ψηφίζουν το 1920. Δεν πλήρωσε ποτέ το πρόστιμο.
Αξέχαστο απόσπασμα: «Ημασταν εμείς, οι άνθρωποι. Οχι εμείς, οι λευκοί άνδρες πολίτες, ούτε εμείς, οι άνδρες πολίτες. Αλλά εμείς, όλοι οι άνθρωποι που δημιουργήσαμε τη χώρα. Και τη σχηματίσαμε για να διαφυλάξουμε τις αρχές τις ελευθερίας όχι στους μισούς από εμάς και τους μισούς απογόνους μας, αλλά σε όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες».
 Η ομιλία των 14 σημείων
Γούντροου Γουίλσον
8 Ιανουαρίου 1918
Γιατί έχει σημασία: Η ομιλία του έβαλε τα θεμέλια στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Εθεσε τους αμερικανικούς στόχους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ισως η πιο σημαντική πρότασή του ήταν η διαμόρφωση ενός διεθνούς οργανισμού, που έχει η βάση για τη Λίγκα των Εθνών, που μετά από το Β' Παγκόσμιο πόλεμο αντικαταστάθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη.
Αξέχαστο απόσπασμα: «Ολοι οι άνθρωποι στον κόσμο είναι εταίροι σε αυτό και από την πλευρά μας βλέπουμε πολύ καθαρά ότι αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη στους άλλους, δεν θα αποδοθεί ούτε σε εμάς».
 Πρώτο διάγγελμα του Φρανκλίνου Ρούσβελτ
4 Μαρτίου 1933
Γιατί έχει σημασία: Εν μέσω μίας εκ των χειρότερων οικονομικών κρίσεων της ιστορίας, ο Ρούσβελτ ήθελε να δείξει στους Αμερικανούς ότι θα βάλει ένα τέλος. Το πέτυχε ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Στην ομιλία αναγνωρίζει το σεβασμό στο Σύνταγμα, αλλά σημειώνει την ανάγκη των καιρών για σθεναρή δράση. Σε αυτή την ομιλία, ουσιαστικά κήρυξε τον «πόλεμο» ενάντια στη Μεγάλη Υφεση.
Αξέχαστο απόσπασμα: «Το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος».
 «Πρέπει να πολεμήσουμε στις παραλίες»
Ουίνστον Τσόρτσιλ
3 Ιουνίου 1940
Γιατί έχει σημασία: Η ομιλία ήταν τέτοια ώστε να εμπνεύσει τους Βρετανούς και να εντυπωσιάσει τους Αμερικανούς με την αποφασιστικότητα της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της γερμανικής επίθεσης. Εκφωνήθηκε ενώπιον βρετανικών στρατευμάτων τα οποία είχαν επιτυχώς εκκενώσει τη Δουνκέρκη σε μία από τις πιο εκπληκτικές ανατροπές στην ιστορία του πολέμου.
Αξέχαστο απόσπασμα: «Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους, πρέπει να πολεμήσουμε στη Γαλλία, πρέπει να πολεμήσουμε σε θάλασσες και ωκεανούς, πρέπει να πολεμήσουμε με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση και δύναμη στους αιθέρες, πρέπει να υπερασπιστούμε το Νησί μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Πρέπει να πολεμήσουμε στις παραλίες, πρέπει να πολεμήσουμε στους αγρούς και τους δρόμους, πρέπει να πολεμήσουμε στους λόφους. Δεν πρέπει ποτέ να παραδοθούμε κι ακόμη κι αν-παρότι δεν το πιστεύω ούτε στιγμή- αυτό το Νησί ή ένα μεγάλο μέρος του υποταχθεί και πεινάσει, τότε η Αυτοκρατορία μας πέρα από τις θάλασσες, οπλισμένη και φυλασσόμενη από το βρετανικό στόλο, θα συνεχίσει τη μάχη μέχρι, με το θέλημα του Θεού, ο Νέος Κόσμος με όλη τη δύναμη και την ισχύ του, θα προχωρήσει στη διάσωση και την απελευθέρωση του παλιού».
 
«Συνάντηση με το πεπρωμένο»
Τζαβαχάρλαλ Νεχρού
14 Αυγούστου 1947
Γιατί έχει σημασία: Σε αυτή την ομιλία ο Νεχρού, ο πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας, όρισε τη σημασία της ελευθερίας για το λαό της χώρας τους μετά από τη μακρά μάχη για την ανεξαρτητοποίηση από τη Βρετανική Αυτοκρατορία.
Αξέχαστο απόσπασμα: «Ερχεται μία στιγμή, που έρχεται σπάνια στην ιστορία, όταν βγαίνουμε από το παλιό για το καινούριο, όταν μία εποχή τελειώνει, και όταν η ψυχή ενός έθνους, καταπιεσμένο για πολύ, βρίσκει τρόπο να εκφραστεί».
 «Η ομιλία για το φεγγάρι»
Τζον Κένεντι
12 Σεπτεμβρίου 1962
Γιατί έχει σημασία: Εδειξε στους Αμερικανούς τη σημασία της εξερεύνησης του διαστήματος και της χρηματοδότησης του προγράμματος Apollo. Η ομιλία και τα επακόλουθά της οδήγησαν τελικά στην επιτυχή προσεδάφιση στη Σελήνη το 1969. Ο Κένεντι απέδειξε γιατί οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην εξερεύνηση του διαστήματος και η ομιλία σηματοδότησε το πρώτο σημαντικό βήμα που έκανε πρόεδρος των ΗΠΑ για να διασφαλίσει αυτή την πιθανότητα.
Αξέχαστο απόσπασμα: «Επιλέξαμε να πάμε στο φεγγάρι αυτή τη δεκαετία και να κάνουμε τα υπόλοιπα πράγματα, όχι γιατί είναι εύκολα, αλλά επειδή είναι δύσκολα, διότι αυτός ο στόχος θα οργανώσει και θα μετρήσει τις καλύτερες ενέργειές μας και τις ικανότητές μας, γιατί αυτή η πρόκληση είναι μία που είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε, μία που είμαστε απρόθυμοι να αναβάλουμε, μία που σκοπεύουμε να κερδίσουμε».
«Εχω ένα όνειρο»
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
28 Αυγούστου 1963
Γιατί έχει σημασία: Η δυναμική και αξέχαστη ομιλία του συχνά μνημονεύεται ακόμη και σήμερα. Προκάλεσε τους Αμερικανούς να ανταποκριθούν στα δημοκρατικά ιδεώδη τους. Επέμεινε σε επίλυση με μη βίαιη σύγκρουση. Τα λόγια του αντηχούν ως μία παθιασμένη έκκληση για ελευθερία.
Αξέχαστο απόσπασμα: «Εχω ένα όνειρο ότι μία ημέρα κάθε κοιλάδα θα εξυψωθεί και κάθε λόφος και βουνό θα χαμηλώσει, τα ανώμαλα μέρη θα γίνουν επίπεδα και τα κυρτά θα γίνουν ίσια και ότι η δόξα του Κυρίου θα αποκαλυφθεί και πως όλα τα έμβια θα τη δουν από κοινού».
 «Είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω»
Νέλσον Μαντέλα
20 Απριλίου 1964
Γιατί έχει σημασία: Είναι η ομιλία που προσδιόρισε τον Νέλσον Μαντέλα. Εκφωνήθηκε κατά τη διάρκεια δίκης ηγετών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, που είχαν κατηγορηθεί για υπονόμευση. Οχτώ από αυτούς φυλακίστηκαν, ανάμεσά τους και ο Μαντέλα. Η ομιλία του ουσιαστικά διηγήθηκε την ιστορία του και εξέφρασε τις απόψεις του για το Απαρτχάιντ.
Αξέχαστο απόσπασμα: «Στη ζωή μου, αφιερώθηκα στον αγώνα του αφρικανικού λαού. Εχω αγωνιστεί ενάντια στην κυριαρχία των λευκών και έχω αγωνιστεί ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Εχω τιμήσει το ιδανικό μίας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, στην οποία όλοι ζουν μαζί σε αρμονία και με ίσες ευκαιρίες. Αυτό είναι το ιδανικό για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να επιτύχω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

 «Ρίξτε αυτό το Τείχος»
Ρόναλντ Ρίγκαν
12 Ιουνίου 1987
Γιατί έχει σημασία: Στην ομιλία του στο Τείχος του Βερολίνου, ο Ρίγκαν προκάλεσε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να ρίξει το τείχος που χώριζε το Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο. H «διαταγή» δόθηκε παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, οι οποίοι θεώρησαν ότι το παρατράβηξε. Η ομιλία θεωρείται ότι ήταν ένα σημαντικό σημείο καμπής στον Ψυχρό Πόλεμο.
Αξέχαστο απόσπασμα: «Κύριε Γκορμπατσόφ, ρίξτε αυτό το τείχος».
Πηγή: Οι 11 ομιλίες που άλλαξαν τον κόσμο -Από τον Λίνκολν ως τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

STAVROS LANTSIAS QUARTET

  Mετά τις sold out εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς, το κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας...