Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

 

ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ. 1] ΑΛΚΜΑΙΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ. Ήταν ολυμπιονίκης με καταγωγή από την Αθήνα, ο οποίος στέφθηκε νικητής στο ιππικό αγώνισμα του Τεθρίππου κατά τους 47ους (592 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Απόγονος του ήταν ο επίσης ολυμπιονίκης στο τέθριππο Μεγακλής ο Αθηναίος το 436 π.Χ. 2] ΑΝΤΙΚΛΗΣ. Ήταν ολυμπιονίκης από την Αθήνα ο οποίος στέφθηκε νικητής στο αγώνισμα δρόμου του σταδίου κατά τους 110ους (340 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. 3] ΑΡΙΣΤΟΦΩΝ. Ήταν ολυμπιονίκης από την Αθήνα, ο οποίος στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του παγκρατίου στους 117ους (312 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Αναφέρεται πως η πόλη της Αθήνας ανέγειρε ανδριάντα προς τιμή του στην Ολυμπία, ο οποίος κατά τον Παυσανία βρισκόταν δίπλα από αυτόν του Φερία του Αιγινίτη, ενώ ο ίδιος ο Αριστοφώντας αφιέρωσε ανάθημα προς τον Ασκληπιό στην ακρόπολη των Αθηνών. 4] ΕΥΡΥΒΟΣ. Ήταν ολυμπιονίκης από την Αθήνα ο οποίος αναδείχτηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου κατά τους 27ους (672 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. 5] ΕΠΙΧΑΡΗΣ. Ήταν αθλητής με καταγωγή από την Αθήνα, ο οποίος στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα δρόμου του σταδίου παίδων κατά τους 96ους (396 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Θείος του υπήρξε ο πολιτικός των Αθηνών με την ονομασία Αριστοκράτης, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο μετά την ναυμαχία των Αργινουσών. 6] ΚΑΛΛΙΠΠΟΣ. Ήταν ολυμπιονίκης με καταγωγή από την Αθήνα, ο οποίος στέφθηκε νικητής στο αγώνισμα του πένταθλου κατά τους 112ους (332 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Κατηγορήθηκε ωστόσο πως είχε δωροδοκήσει τους αντιπάλους του ώστε να ηττηθούν και να γίνει ο ίδιος ολυμπιονίκης, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο από τους ελλανοδίκες σε όλους. Η πόλη των Αθηνών ωστόσο παρενέβη μέσω του ρήτορα Υπερείδη (Ὑπὲρ Καλλίππου) και δεν δέχτηκε τις κατηγορίες για τον αθλητή της, ωστόσο οι αρχές της Ολυμπίας δεν έκαναν πίσω και απείλησαν να αποκλείσουν τους Αθηναίους αθλητές από τα υπόλοιπα αγωνίσματα. Οι Αθηναίοι κατέφυγαν στο μαντείο των Δελφών όπου εκεί τους ειπώθηκε πως θα έπρεπε να οπισθοχωρήσουν και να δεχτούν το σφάλμα του Καλλίπου, κάτι που τελικώς έκαναν, και με τα πρόστιμα που πληρώθηκαν κατασκευάστηκαν 6 αγάλματα του Δία (Ζάνες) στην Ηλεία. 7] ΚΙΜΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΣΑΓΟΡΑ. Ήταν διοργανωτής ιππικών αγώνων και ολυμπιονίκης με καταγωγή από την Αθήνα, ο οποίος στέφθηκε 3 φορές νικητής στο αγώνισμα του τέθριππου κατά τους 61ους (536 π.Χ.), 62ους (532 π.Χ.), και 63ους (528 π.Χ.), ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.

Η οικογένεια του ανήκε στην Αθηναϊκή φυλή των Φιλαϊδών, και ο ίδιος παρέλαβε τη διοίκηση της Αθηναϊκής αποικίας στην Καλλίπολη από τον Μιλτιάδη τον Πρεσβύτερο, ο οποίος ήταν ο θετός αδερφός του πατέρα του Κίμωνα, Στησαγόρα. Γιος του Κίμωνα ήταν ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης (στρατηγός της μάχης του Μαραθώνα κατά τους Περσικούς πολέμους), ενώ ο εγγονός του ήταν ο διάσημος Αθηναίος πολιτικός Κίμων ο Μιλτιάδου.
Εμφανίζεται να του είχε αποδοθεί ο χαρακτηρισμός Κοάλεμος (ηλίθιος) σύμφωνα με τον Πλούταρχο λόγω της αφέλειας του. Εξορίστηκε από την Αθήνα από τον τύραννο Πεισίστρατο για πολιτικούς λόγους, αλλά προσκλήθηκε πίσω καθώς δέχτηκε να του παραχωρήσει τη 2η νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου ο Πεισίστρατος εμφανίστηκε ως ο νικητής, μια και στις ιπποδρομίες νικητής δεν αναδεικνύονταν ο αναβάτης αλλά ο ιδιοκτήτης των αλόγων/αρμάτων. Ωστόσο όταν 4 χρόνια αργότερα κέρδισε στους ολυμπιακούς αγώνες για 3η φορά, και ενώ ο Πεισίστρατος είχε πλέον πεθάνει, οι γιοί του Πεισίστρατου ο Ιππίας και ο Ίππαρχος φοβήθηκαν την αυξανόμενη δημοτικότητα του Κίμωνα και του έστησαν ενέδρα δολοφονώντας τον.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως ο Κίμων θάφτηκε στην Κοίλη οδό έξω από την Αθήνα, απέναντι από το σημείο όπου θάφτηκαν τα άλογα με τα οποία είχε αναδειχτεί πολυολυμπιονίκης. 8] ΛΥΚΟΦΡΩΝ. Ήταν αρχαίος Έλληνας αθλητής με καταγωγή από την Αθήνα, ο οποίος στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα δρόμου του σταδίου παίδων κατά τους 78ους (468 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. 9] ΜΗΝΟΔΩΡΟΣ. Ήταν ολυμπιονίκης από την Αθήνα, ο οποίος αναδείχτηκε νικητής στο αγώνισμα της πάλης και του παγκράτιου κατά τους 162ους (132 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Αναφέρεται πως είχε υπήρξε νικητής στη διοργάνωση των Πυθίων στο παγκράτιο, σε αυτή των Νέμεων στην πάλη και το παγκράτιο, και 6 φορές στους Ηράκλειους αγώνες των Θηβών. Έλαβε πολλές τιμές από την πόλη της Αθήνας και από άλλες πόλεις. Κατονομάζεται σε επιγραφές ως περιοδονίκης, παρότι δεν αναφέρεται πως υπήρξε νικητής στα Ίσθμια, πιθανώς γιατί 14 χρόνια νωρίτερα πριν την πρώτη του ολυμπιακή νίκη η Κόρινθος είχε καταστραφεί παραδειγματικά από τους Ρωμαίους και τα Ίσθμια παραμερίστηκαν. Υπήρχαν μνημεία του Μηνόδωρου στην Αθήνα και στη Ρόδο. 10] ΣΤΟΜΑΣ. Ήταν ολυμπιονίκης με καταγωγή από την Αθήνα, ο οποίος στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου κατά τους 34ους (644 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. 11] ΤΙΜΟΔΗΜΟΣ. Ήταν ολυμπιονίκης από τις Αχαρνές της Αθήνας ο οποίος στέφθηκε νικητής στο άθλημα του παγκράτιου στους 80ους (460 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Είχε υπάρξει νικητής και στα Νέμεα, και ο Πίνδαρος αφιέρωσε στον Τιμόδημο τον 2ο Νεμεόνικο του. 12] ΦΡΥΝΙΧΟΣ. Ήταν ολυμπιονίκης από την Αθήνα, ο οποίος στέφθηκε νικητής στο άθλημα της πάλης παίδων στους 81ους (456 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. 13] ΦΡΥΝΩΝ. Ο Φρύνων ο Αθηναίος, γεννήθηκε στην Αθήνα πριν το 657 π.Χ. και το 636 π.Χ., κατά τη διάρκεια της 36ης Ολυμπιάδας ανακηρύχθηκε νικητής στο αγώνισμα του πεντάθλου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων[2]. Την περίοδο 608 - 606 π.Χ. συμμετείχε ως στρατηγός των Αθηναίων στον πόλεμο εναντίον των Μυτιληναίων με κύριο σκοπό την κατοχή του Σιγείου της βορειοδυτικής Τρωάδας. Προκειμένου να τελειώσει σύντομα η διένεξη, ο Φρύνων αποδέχθηκε την πρόσκληση σε μονομαχία του στρατηγού των Μυτιληναίων Πιττακού, ο οποίος υπήρξε ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας.
Τελικά στη μονομαχία εκείνη ο Φρύνων σκοτώθηκε με τέχνασμα από τον Πιττακό με αποτέλεσμα οι Αθηναίοι να αποχωρήσουν αφού πρώτα παρέλαβαν το πτώμα του. Μετά την επιστροφή του εκστρατευτικού σώματος στην Αθήνα ακολούθησε η μεγαλοπρεπής ταφή του Φρύνωνα. 14] ΚΑΛΛΙΑΣ Α'. Ήταν νικητής στο ιππικό αγώνισμα του κέλη στους 54ους (564 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας, ενώ αναφέρεται πως ήρθε δεύτερος στο αγώνισμα του τεθρίππου ενώ υπήρξε και νικητής στα Πύθια. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως ο Καλλίας ήταν εχθρός της τυραννίδας σε τέτοιο βαθμό όπου ήταν ο μόνος που τόλμησε να αγοράσει τα αντικείμενα της περιουσίας του Πεισίστρατου, όταν αυτός εκδιώχθηκε και η περιουσία του διατέθηκε σε δημοπρασία από την πολιτεία. Εγγονός του ήταν ο Αθηναίος στρατιωτικός και διπλωμάτης Καλλίας Β´. (Αναπαράσταση του Κίμωνα του Στησαγόρα, πάνω σε άλογο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

  ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ. 1] ΑΛΚΜΑΙΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ. Ήταν ολυμπιονίκης με καταγωγή από την Αθήνα, ο οποίος στέφθηκε νικητής στο ιππικό αγώνισμ...