Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ 70ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ




Στις 27 Ιανουαρίου του 2014 στο ΡΠΕΚ της Αθήνας πραγματοποιήθηκε εορταστική βραδιά, αφιερωμένη στην 70η επέτειο της άρσης της πολιορκίας του Λένινγκραντ. Στην Ρωσία η 27η Ιανουαρίου ανακηρύχθηκε Ημέρα της στρατιωτικής δόξας και σημειώνεται σαν Ημέρα της πλήρους απελευθέρωσης από τα σοβιετικά στρατεύματα της πόλης του Λένινγκραντ από την πολιορκία.

Επίτιμοι προσκεκλημένοι της εορταστικής βραδιάς ήταν συμμετέχοντες στο Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο από την ρωσική και ελληνική πλευρά: οι βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου Άννα Μπορίσοβνα Μπουμπουρίδη (Αθήνα), ο βετεράνος της λαϊκής αντίστασης, Ευστάθιος Ανανιάδης (Λουτράκι), ο βετεράνος της λαϊκής αντίστασης, Εθνικός Ήρωας της Ελλάδος, ο οποίος ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη στην περίοδο της κατοχής, Μανώλης Γλέζος.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος, ο σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας της Ελλάδος Λοίζος Σορωνιάτης, ο αντιδήμαρχος της περιοχής Χαλανδρίου στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης Ηλίας Δάβαρης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της ορχήστρας της δημοτικής περιοχής του Χαλανδρίου Γιώργος Καλαντζής, ο αντιδήμαρχος της Καλλιθέας, ο σύμβουλος– επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα Γιεβγένι Γιούρκοφ, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού ακολούθου της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, η αναπληρωτής του εκπροσώπου του Συμβουλίου των ρώσων συμπατριωτών στην Ελλάδα Γιλένα Ιβανόβα, ο ηγούμενος της Εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα πατέρας Μιχαήλ, παράγοντες του πολιτισμού και της τέχνης της Ελλάδος, ελληνικό κοινό, ρώσοι συμπατριώτες.

Την βραδιά άνοιξε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Ροσσοτρουντνίτσεστβο στην Ελλάδα Πιότρ Κούπρικοφ. Χαιρέτησε θερμά τους προσκεκλημένους και συνεχάρη όλους τους παρισταμένους για την επετειακή ημερομηνία, την 70η επέτειο της πλήρους απελευθέρωσης του Λένινγκραντ από την πολιορκία. Στο λόγο του ο Π.Κούπρικοφ παρέθεσε σπάνια και λίγο γνωστά στο ελληνικό κοινό γεγονότα των χρόνων της πολιορκίας του Λένινγκραντ, τα οποία έγιναν φωτεινό παράδειγμα ανθρώπινου ηρωϊσμού, ανθεκτικότητας και συναισθηματικής δύναμης της ψυχής του ρωσικού λαού. Ο Π.Κούπρικοφ επίσης μίλησε για την απαράδεκτη παραχάραξη της ιστορίας, την όχι σωστή ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και τον κίνδυνο «επιεικούς» στάσης προς στις απόπειρες αναγέννησης των φασιστικών δυνάμεων σε σειρά χωρών του κόσμου.

Ο αντιδήμαρχος της περιοχής του Χαλανδρίου Η.Δάβαρης εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον άθλο των ανθρώπων του Λένινγκραντ, οι οποίοι πολέμησαν χωρίς φόβο για την ελευθερία τους, και σε αυτό το πλαίσιο παρέθεσε τις εξέχουσες λέξεις του αθηναίου κρατικού λειτουργού, έλληνα ρήτορα και στρατηλάτη Περικλή, ότι η ελευθερία–είναι ευτυχία. Ο ηγούμενος της Εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα πατέρας Μιχαήλ συνεχάρη όλους για την επετειακή ημερομηνία και εξέφρασε το σεβασμό του στους παρευρισκομένους Βετεράνους του Πατριωτικού Πολέμου στην αίθουσα. Ο πατέρας Μιχαήλ στον λόγο του υπογράμμισε την ανάγκη να θυμόμαστε και να φυλάγουμε την ιστορία μας, μεταδίδοντας αυτήν από γενεά σε γενεά.

Η αναπληρωτής του εκπροσώπου του Συντονιστικού Συμβουλίου των συμπατριωτών στην Ελλάδα Ε.Ιβανοβα κάλεσε τους ρώσους συμπατριώτες προς την στερέωση και συνένωση των δυνάμεων για την διατήρηση στη μνήμη των παρόντων και μελλοντικών γενεών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλον τον κόσμο,των ιστορικών γεγονότων, μεταξύ άλλων μέσω της διενέργειας μαζικών ενεργειών αφιερωμένων στις αξιομνημόνευτες ημερομηνίες του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου.

Την προσοχή των προσκεκλημένων προκάλεσε η βιντεο-παρουσίασης «Οι 900 ημέρες της πολιορκίας του Λένινγκραντ», η οποία εξιστόρησε τα φοβερά γεγονότα των ημερών της πολιορκίας, τις δύσκολες ημέρες των δοκιμαζομένων κατοίκων του πολιορκημένου Λένινγκραντ, το θάρρος όλων των κατοίκων του Λένινγκραντ, οι οποίοι ανυψώθηκαν για την υπεράσπιση της γενέτειρας πόλης, παρουσιάσθηκαν στατιστικά στοιχεία, τα οποία ανάγκασαν τους παρευρισκόμενους να ανατριχιάσουν από τα φρικτά νούμερα. Για τους πεσόντες την περίοδο της πολιορκίας του Λένινγκραντ τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Στην συναυλία του πολεμικού τραγουδιού, η οποία ακολούθησε μετά το επίσημο μέρος της βραδιάς, έλαβαν μέρος ο Αλεξαντρ Τρόιτσκι, ο οποίος εκτέλεσε με την κιθάρα «Το τραγούδι του οδηγού του μετώπου», «Γερανοί», ο Γιαροσλαβ Τοκάρεφ (βιολί), ο οποίος παρουσίασε το έργο της συνθέτη Ιρίνας Βαλεντίνοβα «Ανάμνηση των πεσόντων στον μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», ο σολίστ της όπερας της Αθήνας «Λυρική Σκηνή» Δημήτρης Σιγαλός, ο οποίος εκτέλεσε έργο του Μίκη Θεοδωράκη από τον κύκλο «Άξιον Εστί», τρίο με τη συμμετοχή της Μαριλένας Σπάση (πιάνο), η Μαρίνα Κισλίτσινα (βιολοντσέλο), ο Γιαροσλάβ Τοκαρεφ (βιολί), παρουσίασαν το πρόγραμμα κλασσικής μουσικής «Ελεγεία» (Α.Αρενσκι) και «Άβε Μαρία» (Τζ.Κατσινι), ο Έλληνας τραγουδιστής της όπερας Δώρος Δημοσθένους, εκτέλεσε το τραγούδι «Αγία Μητέρα του Θεού», η Γιλένα Ουσμάνοβα –Παπαδοπούλου, παρουσίασε ένα ποτ πουρί με θέμα τραγουδιών για το Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο. Ακούστηκαν τα τραγούδια των πολεμικών χρόνων «Σε μας χρειάζεται μια νίκη», «Σμουγκλιάνκα», «Από πού ξεκινάει η Πατρίδα», «Μόνη περιφέρει το ακορντεόν» άγγιξαν την ψυχή όλων των προσκεκλημένων και ιδιαιτέρως των βετεράνων.

Οι μαθητές των τμημάτων της ρωσικής γλώσσας του ΡΠΕΚ μαζί με την καθηγήτρια Γ.Ουσμάνοβα-Παπαδοπούλου εκτέλεσαν τα τραγούδια «Κατιούσα» και «Σκοτεινή νύκτα».

Στην εορταστική βραδιά παρευρέθησαν ανταποκριτές του ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού ΑΝΤ1, ρεπορτάζ για την εκδήλωση συμπεριελήφθη στην ειδησεογραφική ζώνη του ελληνικού δημοφιλούς καναλιού στις 28 Ιανουαρίου 2014.

Στο φουαγέ του ΡΠΕΚ της Αθήνας εκτίθετο φωτογραφική έκθεση «Η 70η επέτειος της πλήρους απελευθέρωσης του Λένινγκραντ εκ της πολιορκίας», η οποία απεικόνιζε την ιστορική πορεία των γεγονότων των 900 ημερών της πολιορκίας του Λένινγκραντ. Στο τέλος της εορταστικής βραδιάς ακολούθησε ζωντανή επαφή των ελλήνων φιλοξενουμένων και των ρώσων συμπατριωτών, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν το τραγικό και ταυτόχρονα ηρωικό γεγονός με ζωντανούς μάρτυρες των ιστορικών γεγονότων, τους βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. RCNK.ATH www.rcnk.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...