Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΒΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑ Π. Ι. ΤΣΑΙΚΟΦΣΚΙ ΚΑΙ Π. ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΛΚΑΝΗ




Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γενική πρόβα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του μεγάλου μαέστρου και ιδρυτή της αρχιμουσικού Ελευθέριου Καλκάνη. Οι μουσικοί της ορχήστρας όλοι ανεξαιρέτως με μεγάλη μουσική παιδεία μπορούν να σταθούν σε οποιαδήποτε ορχήστρα του κόσμου. Έχουν μεγάλη τεχνική κατάρτιση και ταλέντο. Επίσης σέβονται τον συνθέτη και κάτω από την έμπειρη μπαγκέτα του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη μπορούν να ερμηνεύσουν οποιοδήποτε έργο του ρεπερτορίου της κλασικής μουσικής.

Ερμήνευσαν το Κοντσέρτο για πιάνο αρ.1 του Τσαϊκόφσκι με απόλυτο σεβασμό στην παρτιτούρα του συνθέτη. Τα χάλκινα πνευστά ήταν σε σπουδαία φόρμα. Ο πιανίστας Μενέλαος Τσικλίδης ήταν δοσμένος ολότελα στο έργο, το παίξιμο του αναδεικνύει όλες της πτυχές της ρομαντικής παρτιτούρας του συνθέτη.
Ακόμα και το άγχος του πρόσθεσε στην μουσική αυτό που ήθελε ο Τσαϊκόφσκι, την ρομαντική αγωνία. Το να επιλέξει ένας μαέστρος τόσο έμπειρος το αριστούργημα της πιανιστικής φιλολογίας με ερμηνευτή τον κύριο Μενέλαο Τσικλίδη δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει στο ταλέντο και τις ικανότητες του άξιου ερμηνευτή.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων ερμήνευσε σε αυτή την πρόβα και την Συμφωνία Νο.4 σε ντο ελάσσονα, «Συμφωνία της Γης» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου με εντυπωσιακό τρόπο. Το έργο είναι χτισμένο σε ένα μέρος με τρία επιμέρους μέρη, το πρώτο μέρος αρχίζει με μια μελωδία που αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα, το δεύτερο μέρος μας δείχνει τις μεταλλαγές του πλανήτη σε εναλλαγές από την ειδυλλιακή ημέρα στην σεισμική δόνηση, και στο τρίτο μέρος εκτείνεται το μοτίβο της Γης που ταξιδεύει τον πλανήτη στο μυστηριακό διάστημα. Το έργο ερμηνεύτηκε τόσο καλά από τους μουσικούς της ορχήστρας που ήταν σαν να γράφτηκε κατά παραγγελιά γι’αυτούς.
Η Συμφωνία Νο.4 Earth Symphony, άρεσε στα μέλη της ορχήστρας, η δε επικεφαλής των μουσικών Έφη Χριστοδούλου, πρώτο βιολί της ορχήστρας χαρακτήρισε την Συμφωνία της Γης έργο με μεγάλη καλλιτεχνική αξία και με βαθειά φιλοσοφική διάσταση. Ο μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης είναι άφταστος μουσικός, ζει την μουσική και μεταφέρει την τέλεια μουσικότητα του και στους άλλους μουσικούς της ορχήστρας.
Η παρουσίαση αυτή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων έγινε στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Δήμου Αθηναίων στους μαθητές των σχολείων. Η επίσημη παρουσίαση των έργων θα γίνει στις 17 Φεβρουαρίου στις 20:30μ.μ. στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα & Μαρία Καλουτά»
Τιμοκρέοντος 6 Α, στο Νέο – Κόσμο με Είσοδο Ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...