Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Αρχείο Καβάφη: Δράσεις 2014-15

Σεπτέμβριος 2014 - Ιούνιος 2015
Το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών διοργανώνουν για τη χρονιά 2014-15 ένα νέο πρόγραμμα συζητήσεων με αφορμή το καβαφικό έργο, το δεύτερο κύκλο μαθημάτων για ενήλικες, καθώς και μια σειρά από άλλες δράσεις εντός και εκτός της Στέγης.

Αυτή τη χρονιά, ο στόχος είναι να επεκταθεί ο προβληματισμός, που ξεκινάει από το Αρχείο Καβάφη και τη διαχείρισή του, σε ζητήματα συγκριτικής μελέτης του Αλεξανδρινού λογοτέχνη, αλλά και στη διεύρυνση του διαλόγου για την αρχειακή πολιτική και την εθνική κουλτούρα. Έτσι, ανάμεσα στα θέματα των δημόσιων συζητήσεων, που θα διοργανωθούν από το Αρχείο Καβάφη και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, θα είναι η Αλεξάνδρεια ως τόπος μνήμης, πολιτισμού και ιστορίας.

Τα μαθήματα για ενήλικες, που θα γίνουν για δεύτερη χρονιά στο χώρο της Στέγης, θα έχουν κεντρικό θέμα τη συγκριτική μελέτη του Καβάφη με άλλους συγγραφείς ή/και λογοτεχνικά ρεύματα και την ευρύτερη θεματική προσέγγιση των ποιημάτων του, ενώ μια σειρά άλλων δράσεων (όπως η συνδιοργάνωση σεμιναρίων εκτός της Στέγης ή ένα μεγάλο διαδικτυακό διαδραστικό εγχείρημα με τίτλο …and then I found Cavafy) θα έχουν στόχο την ανάδειξη της διαρκούς και διεθνούς δημοφιλίας του Αλεξανδρινού συγγραφέα, αλλά και της νέας δημιουργικότητας που την στηρίζει.

Εκτός Στέγης, θα συνδιοργανωθούν τα σεμινάρια «Καβάφης και Εικόνα» (στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), «Καβάφης και αρχαιότητα» και «Καβάφης και σπουδές φύλου» (στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης).


Ακαδημαϊκός Σύμβουλος: Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς
Σχεδιασμός Δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Επιστημονικός Σύμβουλος: Δημήτρης Παπανικολάου
Project Manager: Θοδωρής Χιώτης


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Σεξουαλικότητα, πολιτική και λογοτεχνία», με αφορμή το βιβλίο του Δημήτρη Παπανικολάου Σαν κ’ εμένα καμωμένοι: Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης και η ποιητική της σεξουαλικότητας.
Πατήστε εδώ για να παρακολουθήστε τη συζήτηση σε βίντεο.


Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014
Αρχειακή πολιτική και εθνική κουλτούρα
Πατήστε εδώ για να παρακολουθήστε τη συζήτηση σε βίντεο.


Τετάρτη 15 Απριλίου 2015
«Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι»: Επιστρέφοντας στην Καβαφική Αλεξάνδρεια
Ομιλητές: 
Hala Halim (New York University), Μίλτος Πεχλιβάνος (Freie Universität Berlin), Αλέξανδρος Καζαμίας (Coventry University) 


17 Ιανουαρίου - 21 Φεβρουαρίου 2015
Κύκλος μαθημάτων «Κ.Π. Καβάφης» (για ενήλικες)
Ο κύκλος μαθημάτων «Κ.Π. Καβάφης» διεξάγεται για δεύτερη χρονιά στο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Κεντρικό θέμα του φετινού κύκλου μαθημάτων είναι η μελέτη του Καβάφη μαζί με άλλους συγγραφείς και ρεύματα, αλλά και η ευρύτερη θεματική προσέγγιση των ποιημάτων του Αλεξανδρινού ποιητή.


Έκδοση Καβάφη σε Braille
Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Κέντρο Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών (ΚΕΑΤ), προχώρησε στην έκδοση ανθολογίας του Κ.Π. Καβάφη σε γραφή braille.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα.
Δείτε σχετικό βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...