Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Jordi Savall / Xavier Diaz-Latorre / Pierre Hantaï

18 Μαρτίου 201520:30 Κεντρική Σκηνή
Ελάχιστοι είναι οι μουσικοί που θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ακούει και εκτιμά τη μουσική που γράφτηκε πριν από κάμποσους αιώνες. Ο Ζόρντι Σαβάλ είναι αναμφίβολα ένας από αυτούς. Από το 1974, όταν δημιούργησε, μαζί με τη Montserrat Figueras, το πρωτοποριακό σύνολο Hesperion XX (που μετονομάστηκε σε Hesperion XXI το 2000), έχει αναδείξει πτυχές του ρεπερτορίου της ευρωπαϊκής παλαιάς μουσικής που μέχρι τότε αγνοούνταν από όλους, εκτός από τους ελάχιστους ειδικούς στη μουσική της περιόδου. Η προσέγγισή του στη μουσική χαρακτηριζόταν πάντοτε από το συνδυασμό της εξαιρετικής προσοχής στις ιστορικές λεπτομέρειες και μιας δυναμικής ερμηνείας, με ενεργητικότητα και πειστικότητα.
Ο Σαβάλ έχει κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια από οποιονδήποτε άλλον για να φέρει στο προσκήνιο τις μουσικές σχέσεις ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και τον αραβικό και οθωμανικό κόσμο, αρχικά, και πιο πρόσφατα πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, έως την Αρμενία και τις γύρω περιοχές, χτίζοντας πολιτιστικές γέφυρες που οικοδομούνται πάνω στη μουσική εμπειρία, και όχι σε μια αδιάφορη «παγκοσμιοποιημένη» προσέγγιση. Το 2011, η εφημερίδα The Guardian τον περιέγραψε ως εξής: «Aυτό που τον ξεχωρίζει είναι οι περιπλανήσεις του πέρα από το ναό της υψηλής κουλτούρας. Ως αδηφάγος τροβαδούρος, τριγυρνάει από τις βιβλιοθήκες του Μάντσεστερ έως τα χωριά της Κολομβίας για να περισώσει μουσικές παραδόσεις – με ηχογραφήσεις που κινούνται από ρυθμούς των Βερβέρων έως το εκστατικό συναίσθημα μιας ράγκα και από την ανατριχιαστική ηρεμία ενός αρμένικου νανουρίσματος έως τη ζωηράδα ενός ελισαβετιανού γκαλιάρ».
Η τεράστια δισκογραφία του, που αριθμεί περισσότερους από 160 τίτλους, καλύπτει απέραντες εκτάσεις της συλλογικής μουσικής κληρονομιάς μας: Bach,LullyMatthew LockeTobias HumeMonteverdi, ισπανική αναγεννησιακή μουσική, εβραϊκή σεφαρίδιτικη παράδοση και τους ηχητικούς κόσμους του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Αρμενίας.
Σε αυτή την εμφάνισή του στη Στέγη, ο Σαβάλ και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν έργα για βιόλα ντα γκάμπα του Μαρέν Μαραί (1656-1728), ενός συνθέτη που η γραφή του για το συγκεκριμένο όργανο του προσδίδει μια σχεδόν ανθρώπινη χροιά και έκφραση. Η μουσική του Μαραί έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στην ταινία Όλα τα πρωινά του κόσμου, με ερμηνευτή τον ίδιο τον Σαβάλ.
Marin Marais
Les Violes du Roi Soleil

Jordi Savall: βιόλα ντα γκάμπα
Xavier Díaz-Latorre: θεόρβη & μπαρόκ κιθάρα
Pierre Hantaï: τσέμπαλο


Διαβάστε περισσότερα:

•    Ο Σαβιέ Ντίαθ-Λατόρρα γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1968. Έκανε σπουδές ανωτέρου επιπέδου με τον Oscar Ghiglia στη Musikhochschule της Βασιλείας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1993. Το ενδιαφέρον του για την παλαιά μουσική τον οδήγησε στη συνέχεια να σπουδάσει λαούτο με τον Hopkinson Smith στη φημισμένη Schola Cantorum Basiliensis της ίδιας πόλης. Έχει τιμηθεί με διάφορα διεθνή βραβεία ερμηνείας στη Γαλλία και την Ισπανία.

•    Ο Ντίαθ-Λατόρρα έχει πολλές συμμετοχές σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής και της Νότιας Κορέας. Είναι μέλος σημαντικών ορχηστρών και συνόλων δωματίου, ανάμεσά τους και αυτών που διευθύνει ο Ζόρντι Σαβάλ (Hesperion XXI, La Capella Reial de Catalunya, Le Concert de Nations), ενώ έχει παίξει επίσης ως προσκεκλημένος και με άλλες μεγάλες ορχήστρες και σύνολα, όπως η Orquesta Nacional de España ή το Al Ayre Español.

•    Ο Πιερ Αντάι, γεννημένος το 1964, εκδήλωσε πάθος για τη μουσική του Μπαχ γύρω στα δέκα του χρόνια. Επηρεασμένος από τον Gustav Leonhardt, άρχισε να μελετά τσέμπαλο, αρχικά μόνος του και μετά με καθηγητή τον Αμερικανό Arthur Haas. Έκανε τις πρώτες του ζωντανές εμφανίσεις σε νεαρή ηλικία, μόνος του ή μαζί με τους αδερφούς του, Marc (φλάουτο τραβέρσο) και Jérôme (βιόλα ντα γκάμπα). Κατόπιν, πέρασε δύο χρόνια στο Άμστερνταμ σπουδάζοντας με τον Γκούσταβ Λέοναρντ, ο οποίος στη συνέχεια τον προσκάλεσε να ερμηνεύσει υπό τη δική του διεύθυνση. Στα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς και μαέστρους, όπως ο Philippe Herreweghe, οι αδελφοί Kuijken, ο François Fernandez, ο Marc Minkowski και ο Philippe Pierlot.
Σήμερα, πραγματοποιεί κυρίως περιοδείες ανά τον κόσμο ως σολίστας. Εμφανίζεται συχνά επίσης με το σχήμα του Ζόρντι Σαβάλ και απολαμβάνει τις επανασυνδέσεις με τα αδέλφια και τους φίλους του, με τους οποίους ερμηνεύει μουσική δωματίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...