Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Φωτιά στην θάλασσα

Φωτιά στην θάλασσα
Ο σκηνοθέτης Τζιανφράνκο Ρόζι βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Φωτιά στην θάλασσα», το οποίο και βραβεύτηκε φέτος με τη Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου.
Το θέμα του ντοκιμαντέρ αφορά την καθημερινότητα ενός μικρού νησιού νότια της Σικελίας, τη Λαμπεντούζα. Στην ταινία εκτυλίσσονται δυο παράλληλες ιστορίες. Στην μία, βλέπουμε τη ζωή του 12χρονου Σαμιουέλ που είναι μόνιμος κάτοικος του νησιού και ζει μια ανέμελη, γλυκιά, εφηβική ζωή γεμάτη παιχνίδι ενώ, ταυτόχρονα, ο θεατής βλέπει την εικόνα του νησιού. Παράλληλα, παρακολουθούμε την άφιξη χιλιάδων προσφύγωνν που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον θάνατο και το φόβο, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Η αθωότητα του Σαμιουέλ, όσο παίζει στην φύση, μας συνεπαίρνει καθώς γίνεται ο καθρέφτης τησ δική μας, χαμένης αθωότητας. Στο επόμενο πλάνο ερχόμαστε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα: ένα αμπάρι πλοίου γεμάτο νεκρούς ανθρώπους και μια ομάδα προσφύγων να τραγουδάνε την μαρτυρία τους για το πως μπόρεσαν και επέζησαν από τους πολέμους, τον ISIS και το ταξίδι για την Ευρώπη. Δύο άκρως αντιφατικές εικόνες σε συνεχόμενα πλάνα: πόλεμος και ειρήνη.
Ωστόσο οι δύο αυτοί κόσμοι δεν έρχονται ουσιαστικά σε επαφή. Με την επέμβαση του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, τα «φυσικά σύνορα» του νησιού μεταφέρονται από τις ακτές στην θάλασσα. Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο κόσμους είναι ο γιατρός του νησιού, ο οποίος είναι παρών τόσο στις αφίξεις των προσφύγων, όσο και στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού. 
Η ταινία προσεγγίζει την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων και δίνει μία νέα οπτική του προσφυγικού θέματος. Είναι μια δυνατή, αναγκαία και άκρως συγκινητική καταγραφή της πραγματικότητας δύο κόσμων, υπενθυμίζοντάς μας πως ότι δεν βλέπουμε γύρω μας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.
Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 14 Απριλίου, σε διανομή «Strada Films». 
Σκηνοθεσία: Gianfranco Rosi
Παίζουν: Pietro Bartolo, Samuele Caruana, Maria Costa, Mattias Cucina
Διάρκεια: 108 λεπτά
Γλώσσα: Ιταλικά
Χώρα: Ιταλία / Γαλλία
Έτος: 2016
Διανομή: StraDa Films

Ξένια Βασιώτη         www.debop.gr

tba
14.04.2016 - 16.06.2016
tba
TBA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...