Κυριακή 24 Απριλίου 2016

«Ολυμπιακή Φλόγα» - Η πρώτη ελληνική όπερα στην ιστορία, στο Lincoln Center (pics)

«Ολυμπιακή Φλόγα» - Η πρώτη ελληνική όπερα στην ιστορία, στο Lincoln Center (pics)

Η «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου είναι η πρώτη Ελληνική όπερα στην ιστορία που παρουσιάστηκε στο περίφημο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, όπου ανήκει και η φημισμένη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, το Σάββατο 26 Μάρτιου 2016 στις 8μ.μ.
Ο Παναγιώτης Καρούσος, διευθυντής του Τμήματος Όπερας και Κλασικής Μουσικής του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων παρουσίασε την όπερα στο Lincoln Center με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.
Ο μαέστρος της παράστασης Jestin Pieper και οι καλλιτέχνες ενθουσιασμένοι από το έργο το αποκάλεσαν αριστούργημα της μοντέρνας όπερας.
Ο ιδιοφυής συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος καλέσμενος στη Νέα Υόρκη στην θριαμβευτική πρεμιέρα του έργου του είπε: «είναι μια μεγάλη μέρα για την όπερα, για την μουσική και τον ελληνισμό».
Ο Παναγιώτης Καρούσος στο Lincoln Center 
Ο οργανωτής της παράστασης Billy Chrissochos είπε: «Έχουμε την χαρά και την τιμή να παρευρισκόμαστε στην ιστορική παρουσίαση της πρώτης ελληνικής όπερας στο Lincoln Center αφιερωμένη στον εορτασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και είναι μόνο η αρχή  έχουμε πολλά να κάνουμε με τον σπουδαίο συνθέτη μας κ. Παναγιώτη Καρούσο και τις φανταστικές όπερες που έχει δημιουργήσει».
Οι αξιόλογοι λυρικοί καλλιτέχνες ερμήνευσαν τους καταπληκτικούς ρόλους υπέροχα και δέχτηκαν συγκινημένοι το ολόθερμο χειροκρότημα του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα.
Ηρακλής: Demetrios John Tsinopoulos, τενόρος, Δηιάνειρα: Elisabeth Shoup, σοπράνο
Ύλλος & Προμηθέας: Kofi Hayford, μπάσος, Ιόλη & Μακαρία: Stella Papatheodorou, σοπράνο, Αλκμήνη: Viktoriya Koreneva, mezzo-soprano.
Την ορχήστρα Hellenic American Orchestra διεύθυνε υπέροχα ο μαέστρος Jestin PieperStage director: Elias Markos, Production manager: Billy Chrissochos.
Χορηγοί: Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Long Island City Academy of Music, Yeoryia Studios, Porphyra a Grecian Rock Opera.
Η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου είναι βασισμένη στους μύθους τού Ηρακλή και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, και στην τραγωδία τού Σοφοκλή «Τραχίνιες».
Το χαρακτηριστικό μοτίβο της φλόγας ακούγεται συχνά και μας παραπέμπει στο αρχαιοελληνικό κάλλος ενώ οι μελωδίες του έργου καταλήγουν σε ένα εκστατικό λυρισμό.
Το έργο σχετίζεται με τον μύθο του Ηρακλή και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, που απεικονίζει το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και την προνοητικότητα των Ελλήνων. Είναι σαφώς αποδεδειγμένο και αποδεκτό ότι ο δυτικός πολιτισμός ενέκρινε την εξέλιξή του στα φιλοσοφικά έργα της Ελληνικής Αρχαιότητας και ότι είμαστε όλοι απόγονοι του πολιτισμού της εποχής εκείνης.
Η δεύτερη πράξη του έργου βασίζεται στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Στις Τραχίνιες, τα βάσανα και η θνητότητα των ανθρώπων εκπροσωπείται από την Δηιάνειρα, η οποία εξιλεώνεται με τον τραγικό θάνατό της.
Στο τέλος της όπερας, ο Προμηθέας έρχεται μετά το μυστήριο της συμφιλίωσής του με τον Δία και ανεβάζει τον Ηρακλή στον Όλυμπο. Είναι η συμφιλίωση των ανθρώπων με τους θεούς στην εποχή των ημιθέων. Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι μια παρουσίαση ενός σημαντικού έργου της ελληνικής μυθολογίας και της φιλοσοφίας, που συμβάλλει στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Η «Ολυμπιακή Φλόγα», πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005, με τεράστια επιτυχία στην Βασιλική Notre-Dame de Montreal, με πρωταγωνιστές από την Όπερα του Μόντρεαλ, την Συμφωνική Ορχήστρα Laval-Laurentides και μαέστρο τον Andre Gauthier.
Στην Ελλάδα το έργο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής σε σκηνοθεσία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου. Αποσπάσματα του έργου έχει διευθύνει ο μαέστρος Ραφαήλ Πυλαρινός στην Χάγη της Ολλανδίας, και ο μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης ζωντανά στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».
Ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA), εύχεται στον συνθέτη κ. Παναγιώτη Καρούσο να συνεχίσει το έργο του και να προσφέρει στον πολιτισμό προβάλλοντας την Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα της όπερας.

«Ολυμπιακή Φλόγα»  - Η πρώτη ελληνική όπερα στην ιστορία, στο Lincoln Center (pics)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...