Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Νύχτες Πρεμιέρας 2016

Νύχτες Πρεμιέρας 2016
Το αγαπημένο κινηματογραφικό φθινοπωρινό ραντεβού της Αθήνας είναι και φέτος γεγονός που δεν πρέπει να χάσετε! Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, εκφράζοντας την επιθυμία αυτή αλλά και οι επόμενες διοργανώσεις να γίνονται «με τη λιγότερη επιτήδευση και τη μεγαλύτερη αγάπη. Την ίδια αγάπη με την οποία αντιμετώπιζε το σινεμά, τους φίλους και τους συνεργάτες του, ο εμπνευστής και ιδρυτής των Νυχτών Πρεμιέρας, Γιώργος Τζιώτζιος. Αυτό είναι το καλύτερο υλικό πάνω στο οποίο μπορείς να στηρίξεις ένα Φεστιβάλ, για τώρα και για πάντα».
Παραθέτουμε τις δικές μας επιλογές από ταινίες που ξεχωρίσαμε στο φετινό πρόγραμμα. Καλό σινεμά!
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ | Julieta Καθηγήτρια κλασικών σπουδών, η Julieta έχει περάσει το καθοριστικό σύνορο των 50 ετών και θεωρητικά διάγει μια ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή. Μία τυχαία συνάντηση, με μία παλιά της γνώριμη, θα συμβάλλει καταλυτικά ώστε να ξυπνήσουν τα για χρόνια κρυμμένα φαντάσματα του παρελθόντος της.
ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ | Εκείνη/Elle Έπειτα από τη βίαιη επίθεση που δέχεται από έναν άγνωστο, μια δυναμική γυναίκα εφευρίσκει απρόσμενους τρόπους προκειμένου να πάρει το Νόμο στα χέρια της και από θύμα να μετατραπεί σε θύτης. Η σκανδαλιάρικη και αρκούντως kinky επιστροφή του Πολ Βερχόφεν στη σκηνοθεσία αποτελεί το συναρπαστικό απόσταγμα της συνεργασίας ενός δημιουργού που δεν εκφοβίζεται εύκολα, μιας ηθοποιού που δεν διστάζει απέναντι στις προκλήσεις (Ιζαμπέλ Ιπέρ) και μιας απολαυστικά αμοραλιστικής ιστορίας που διασκεδάζει να φέρνει το κοινό της σε άβολη θέση.
Η Μεγάλη Επιστροφή/Gui Lai Ένας καθηγητής φυλακίζεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης και επιστρέφει έπειτα από χρόνια σπίτι, για να διαπιστώσει πως η σύζυγός του πάσχει από αμνησία και δεν τον αναγνωρίζει. Η μεγαλειώδης επιστροφή του Ζανγκ Γιμού στην ταραχώδη πρόσφατη ιστορία της Κίνας τον φέρνει ξανά κοντά στη χαρισματική μούσα του, Γκονγκ Λι.
Το Μέλλον/L' Avenir Καθηγήτρια φιλοσοφίας βλέπει τον κόσμο της να καταρρέει: Ο άντρας της την απατά, η συγγραφική της καριέρα παραπαίει και η μητέρα της αργοσβήνει. Μήπως, όμως, κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια (επώδυνη) αρχή; Η Ιζαμπέλ Ιπέρ χαρίζει μία ακόμα ατρόμητη ερμηνεία της, αυτή τη φορά στη θαυματουργή νέα φωνή του γαλλικού σινεμά, άξια τιμημένη με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου. 
Ασανσέρ για Δολοφόνους/Ascenseur pour l' echafaud Ένα ζευγάρι παράνομων εραστών. Ενα φαινομενικά τέλειο έγκλημα. Μια απεγνωσμένη νύχτα στο Παρίσι. Αποπνικτικό σασπένς, μοιραίος ρομαντισμός, η αριστοκρατική ομορφιά της Ζαν Μορό και το θρυλικό τζαζ σάουντρακ του Μάιλς Ντέιβις συνθέτουν το κλειστοφοβικό ντεμπούτο του Μαλ, ένα εμβληματικό φιλμ νουάρ που ανανέωσε τους κανόνες του είδους και σημάδεψε για πάντα το γαλλικό σινεμά.
Η Υπηρέτρια/Ah-Ga-Ssi Νεαρή παραδουλεύτρα στέλνεται στο αρχοντικό μιας Γιαπωνέζας αριστοκράτισσας με στόχο να την αποπλανήσει. Ομως το παράφορο πάθος που γεννιέται ανάμεσά τους απειλεί να ανατρέψει τα σχέδια του εγκεφάλου της απάτης. Ο βιρτουόζος δημιουργός του "Oldboy" περιβάλλει περίτεχνα το κορυφαίο ερωτικό θρίλερ της σεζόν με διεγερτικό μυστήριο, τολμηρές λεσβιακές σκηνές, μεταφυσικές νύξεις και απίστευτη σκηνοθετική μαεστρία.
Σνόουντεν/Snowden Προδότης, πατριώτης ή απλώς μάρτυρας-κλειδί των σκοτεινών μυστικών της παγκόσμιας πολιτικής σκακιέρας; Ως συνωμοσιολόγος του Χόλιγουντ και μετρ των πολιτικών θρίλερ, ο Στόουν αποκρυπτογραφεί την αμφιλεγόμενη περίπτωση του Εντουαρντ Σνόουντεν και βυθίζει τον Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ στα άδυτα της διαβόητης διαρροής κρατικών εγγράφων που συγκλόνισε την Αμερική. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.
Τόνι Έρντμαν/Toni Erdmann Πόσο γενναιόδωρη, ξεκαρδιστική και γεμάτη εκπλήξεις μπορεί να είναι η ιστορία ενός πλακατζή πατέρα που προσπαθεί να ανακτήσει τους χαμένους δεσμούς του με μια αποξενωμένη και εργασιομανή κόρη; Στα ανατρεπτικά χέρια της Μάρεν Αντε, μια φαινομενικά απλή ταινία σχέσεων μετατρέπεται σε ένα σπάνιο κινηματογραφικό δώρο το οποίο άξιζε δικαιωματικά τον φετινό Χρυσό Φοίνικα. Παρουσία της σκηνοθέτιδας.
Η Τελευταία Παραλια/L' Ultima Spiaggia Συν-σκηνοθετημένο από τον Θάνο Αναστόπουλο, ο οποίος κάνει εδώ το πέρασμά του στο σινεμά τεκμηρίωσης, το ντοκιμαντέρ που γοήτευσε τις Κάννες μάς ταξιδεύει με χιούμορ και οξυδέρκεια στην πιο παράξενη παραλία του κόσμου. Εκεί όπου ένας τοίχος χωρίζει τις γυναίκες από τους άνδρες, εγείρονται ζητήματα ταυτότητας και διακρίσεων, ξυπνούν ιστορικές μνήμες και συναντάμε το τελευταίο αθώο σύνορο σε μία Ευρώπη που περιχαρακώνεται υψώνοντας φράχτες, πρωτίστως στη συνείδησή της.
Το Εξπρές των Ζωντανών Νεκρών/Bus-an-haeng Το «World War Z» συναντά το «Snowpiercer» σε μια μετα-αποκαλυπτική κόλαση γεμάτη ζόμπι έτοιμα να κατασπαράξουν και τους τελευταίους επιζώντες ενός τρένου. Κάθε στάση εγκυμονεί απέθαντους, και η μάχη για να κρατηθεί έστω και ένα βαγόνι ασφαλές θα είναι αιματηρή. Το μεταμεσονύχτιο κρεσέντο που καθήλωσε το Φεστιβάλ Καννών.
Ωραίο μου Πλυντήριο/My Beautiful Laundrette Αντισυμβατικό love story ανάμεσα σε έναν αριβίστα νεαρό Πακιστανό κι έναν αλητήριο Λονδρέζο, και συνάμα καίριο πολιτικό σχόλιο για την εν βρασμώ θατσερική Αγγλία, το φιλμ του Φρίαρς μας σύστησε το ακόμη ανεξερεύνητο τότε ταλέντο του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, την οξυδερκή συγγραφική πένα του Χανίφ Κιουρέισι κι έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του αγγλικού κινηματογράφου. Ενα ορόσημο του βρετανικού σινεμά της δεκαετίας του '80. Είσοδος ελεύθερη.
Δαναός 1&2, Odeon Opera 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος
21.09.2016 - 02.10.2016
Καθημερινά από 17:30

Τίνα Μπρέκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...