Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο)


Βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο: 
ΓΝΩΣΙΑΚΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ 

- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20 Φεβρουαρίου 2017 
Ώρες
Α' γκρουπ: 09:00 - 12:30
Β' γκρουπ: 17:00 - 20:30

- ΑΘΗΝΑ, 20 Μαρτίου 2017
Ώρες
Α' γκρουπ: 09:00 - 12:30
Β' γκρουπ: 17:00 - 20:30

- ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, 31 Μαΐου 2017
Ώρες
Α' γκρουπ: 09:00 - 12:30
Β' γκρουπ: 17:00 - 20:30


ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: γίνεται γνωστός στους συμμετέχοντες μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του σεμιναρίου, ανάλογα με τις ανάγκες χρήσης της αίθουσας


ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:
Δρ. Χάρις Καρνέζη
Ηθοποιός, Θεατροπαιδαγωγός
με ειδίκευση στον αυτισμό


Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα είναι ένα νέο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών. Συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική.

Το ΓΣΔ στοχεύει να προσφέρει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες όπως, η αντίληψη και η έκφραση συναισθημάτων, η αντίληψη της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να ακούν τον συνομιλητή τους, να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε μια συζήτηση. Τα παιδιά δεν καλούνται να μάθουν μηχανικά αυτές τις δεξιότητες αλλά οδηγούνται μέσα από τη μαγεία του δράματος βιωματικά να ανακαλύψουν σε τι θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν έτσι ώστε ο ήρωας τους να φτάσει στο στόχο του. Κατά τη διάρκεια ενός θεατρικού δρώμενου τίθενται μια σειρά προβλημάτων που στοχεύουν να παροτρύνουν τα παιδιά να αντιληφθούν τη σχέση δράσης - αντίδρασης και πώς διαφορετικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΓΣΔ σε παιδιά με Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό και σύνδρομο Αsperger, όπως αυτά προκύπτουν από τη διδακτορική μελέτη της Δρ. Χάρις Καρνέζη στο πανεπιστήμιο Trinity College Dublin της Ιρλανδίας, είναι ενθαρρυντικά ως προς την αποτελεσματικότητα του στην γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους, στην μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων δυσλειτουργικών συμπεριφορών.


ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
- η κατανόηση των αναγκών των παιδιών με Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό και Άσπεργκερ
- η κατανόηση του ΓΣΔ ως εκπαιδευτικού εργαλείου
- η πρακτική εφαρμογή του ΓΣΔ

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ:
1. Τι είναι το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Θεωρία)
Πώς σχετίζεται με τον αυτισμό
Ποια είναι η φιλοσοφία του
Ποιοί είναι οι στόχοι του

2. Το Γνωσιακό Συμπεροφορικό Δράμα στην Πράξη
Οι συμμετέχοντες βιώνουν σαν μαθητές το ΓΣΔ

3. Σχεδιασμός προγράμματος ΓΣΔ

Οι συμμετέχοντες διδάσκονται τη δομή του ΓΣΔ και τον σχεδιασμό ενός μαθήματος ΓΣΔ


ΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:
σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας: παιδοψυχίατρους, αναπτυξιολόγους, ψυχολόγους, λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς και όλους όσους αναζητούν νέους τρόπους να προσεγγίσουν παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό, σύνδρομο Asperger, ΔΕΠΥ, εκλεκτική αλαλία.


H προεγγραφή είναι απαραίτητη 
ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 35 ευρώ 
- Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής (σύνδεσμος παρακάτω) για να ενημερωθείτε σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής σας στο σεμινάριο.



ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
www.diepistimoniko.gr/p/blog-page_5693.html

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου
E-mail: diepistimoniko.edu@gmail.com
Τηλέφωνο: 6986180630

www.facebook.com/Diepistimoniko.gr
www.diepistimoniko.gr


https://www.facebook.com/events/391199237879230/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...