Η παρουσίαση του έργου ολοκληρώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου 2020.
Τάσσος Τριανταφύλλου:
«Ο χώρος των προβολών-Π.Φάληρο»
«Ο χώρος των προβολών-Π.Φάληρο» του Τάσσου Τριανταφύλλου αποτελεί το πρώτο στάδιο ενός διαδραστικού εγχειρήματος το οποίο λαμβάνει χώρα, εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, τόσο στον πραγματικό όσο και στον διαδικτυακό χώρο. Ο καλλιτέχνης μετατρέπει τον «F.O.B. art container – Χώρο Τέχνης TετARTημοριο» σε λακωνική εικαστική εγκατάσταση. Καλύπτει το δάπεδο με ζάχαρη άχνη, μεταστοιχειώνοντας την καθαρή αίθουσα με τους άσπρους τοίχους σε χώρο περισυλλογής και διαλογισμού. Αφήνει ακάλυπτο μόνο έναν μικρό διάδρομο όπου εγκαθιστά μια καρέκλα, προσκαλώντας τον ένα και μοναδικό, κάθε φορά, επισκέπτη να καθίσει και να αφουγκραστεί το ουδέτερο, σιωπηλό περιβάλλον που είναι εσκεμμένα απαλλαγμένο από συγκεκριμένες αναφορές. Βυθισμένος στο μονότονο λευκό της σιγής, εισέρχεται σε διάλογο με τον βαθύτερο εαυτό, εμφυσώντας πνοή στο έργο με τη νοητική και σωματική του εμπλοκή.
Όπως δηλώνει ο τίτλος, η εγκατάσταση είναι ένας χώρος προσωπικών προβολών. Ένα κενό πεδίο πάνω στο οποίο ο εκάστοτε επισκέπτης προβάλλει σκέψεις, ελεύθερους συνειρμούς, βιώματα και συναισθήματα. Η εμπειρία πρόσληψης του έργου καταγράφεται στη συνέχεια σε ένα βιβλίο επισκεπτών με τις μαρτυρίες να λειτουργούν ως υπαρξιακά ίχνη της εφήμερης παρουσίας του δέκτη.
Η διαδικτυακή μετάδοση της εγκατάστασης μέσω live streaming, επιτρέπει στο ευρύτερο κοινό να συμμετάσχει δίχως τη φυσική του παρουσία αλλά με την προσθήκη σχολίων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύνολο αυτών των νοητικών προβολών θα αποτελέσει την ύλη ενός καταλόγου, νοηματοδοτώντας εκ νέου ένα στατικό έργο χώρου που εξελίσσεται σε συλλογική ζωντανή δράση.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, προσαρμοσμένο στην αρχιτεκτονική των εκάστοτε χώρων, πάντα με τη λογική του απόλυτου λευκού και της σιγής. Ο Τριανταφύλλου ανιχνεύει τις αντιδράσεις διαφορετικών κοινοτήτων και εθνοτήτων ως προς την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε παγκοσμίως.
Συνθέτει έναν ιδιότυπο υπαρξιακό χάρτη, ένα ευαίσθητο ποιητικό σχόλιο γύρω από την παρουσία και την απουσία, τον εγκλεισμό, την απομόνωση, τη μοναξιά, την αίσθηση του κενού…
Μπία Παπαδοπούλου
Επιμελήτρια, Ιστορικός Τέχνης, Γ.Γ. AICA Hellas
- 25 Ιουν στις 8:30 π.μ. – 28 Ιουν στις 10:30 μ.μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου