Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ειρήνη Μάρκου "Βοντορήνη"(1917-2010)

Η Ειρήνη Μάρκου "Βοντορήνη"(1917-2010) ήταν λαϊκή ποιήτρια. Έχει χαρακτηριστεί σαν "Ένας σύγχρονος Θηλυκός Όμηρος" καθώς έγραψε σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, την διάλεκτο του χωριού της. Γεννήθηκε το 1917 στην Απείρανθο της Νάξου κι εκεί φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και στις δύο τάξεις του Ελληνικού. Παντρεύτηκε 16 χρονών και απέκτησε 8 παιδιά. Υπήρξε υφάντρα, ράφτρα και μαμή. Όταν τα παιδιά της μεγάλωσαν, ξενιτεύτηκε στην Αθήνα και για να τα ζήσει αναγκάστηκε να δουλέψει καθαρίστρια και παραδουλεύτρα. Το 1980 δημοσίευσε την πρώτη ποιητική συλλογή της, “Τα σαράντα κοχλίδια”, συλλογή την οποία βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών. Απεβίωσε στις 24 Αυγούστου 2010 και αναπαύεται στο κοιμητήριο του Περιστερίου.
Τα έργα της είναι τα εξής :
  • Τα Σαράντα Χοχλίδια (1980 – Έργο 7.994 στίχων που απέσπασε το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών)
  • Το Απείραχτο” (1981)
  • Η Ανάσα του Αιγαίου (1981)
  • Τ’ανεμόμυλου το τέλος (1983)
  • Ψάχω να δω μες τ’ Άθωρο (1984) (18,000 στίχοι)
  • Η φωνή της Ειρήνης (1987)
  • https://el.wikipedia.org/wiki/Ειρήνη_Μάρκου

«Πώς να στολίσει κανείς τις λέξεις όταν πρέπει να μιλήσει για σένα;», αναρωτήθηκε ο συμπατριώτης Μάνος Ι. Ελευθερίου, υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων στο υπουργείο Παιδείας, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το έργο της. Και την αποχαιρέτισε με δύο λόγια και μερικούς από τους 232 στίχους από το ποίημά της «Τ’ ανεμόμυλου το τέλος», όπως και από το 7.994 στίχων, βραβευμένο ποίημά της «Τα σαράντα χοχλίδια»
«Η ζωή σου ήτονε ένας αγώνας που χωρίς ευτόν, όμως, η ζωή δεν είναι ζωή, δεν έχει ουσία…»
«Καλή μου κερά Ρήνη, άφησες ένα τεράστιο έργο που αναγνώρισε ακόμη και η Ακαδημία Αθηνών, με το οποίο ασχολήθηκαν -και θα ασχολούνται στο μέλλον- πανεπιστήμια, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φοιτητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ελευθερίου, που ήταν φανερά συγκινημένος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...