Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Στον δοκιμαστικό σωλήνα; Του Αντώνη Γιαμβριά

Αντώνης Γιαμβριάς
Του Αντώνη Γιαμβριά*

Η Ελλάδα αφενός λόγω της γεωγραφικής της θέσης και αφετέρου λόγω των πολιτικοοικονομικών τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή, δέχεται καθημερινά μια έντονη μεταναστευτική πίεση από την Ασία και την Αφρική, η οποία όπως όλα δείχνουν θα επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο. Ας μη ξεχνάμε επίσης, τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης πόσιμου νερού, τα οποία σε λίγα χρόνια θα πολλαπλασιάσουν το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Όλη αυτή η έντονη μεταναστευτική κινητικότητα, που για κάποιους έχει και θετικά αποτελέσματα*, είναι αναπόφευκτο να αλλάξει σύντομα την πληθυσμιακή ομοιογένεια της Ελλάδας, που πλέον θα μπορεί πολύ δύσκολα να είναι συνεκτική. Ως ομοιογένεια εννοούμε το ομόγλωσσο και το ομόθρησκο, την εθνική ιστορική συνείδηση και ταυτότητα, τα ήθη και τα έθιμα.
Επομένως, το μείζον πρόβλημα της χώρας μας αυτή τη στιγμή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η επερχόμενη μεταβολή της πληθυσμιακής της υπόστασης και η μετατροπή της Ελλάδας σε μια άλλη, νέα χώρα, υβριδικής μορφής, άγνωστης ακόμα σε εμάς, όπου ανάλογα με τη πληθυσμιακή ποσόστωση κάθε περιοχής, θα κυριαρχεί κι η ανάλογη εθνική κοινότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για μια χώρα διαφορετική από την Ελλάδα που μέχρι τώρα γνωρίζουμε. Αυτή, η σημερινή Ελλάδα, θα υπάρχει μόνο στα βιβλία και στα οπτικοακουστικά Μέσα για ιστορικούς, εκπαιδευτικούς και συναισθηματικούς λόγους….
Υπάρχει άραγε, η δυνατότητα ανακοπής αυτής της αρνητικής δυναμικής αλλοίωσης για την Ελλάδα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...