Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Σκηνογραφία - Ενδυματολογία | Εισηγητής ο Μιχάλης Σδούγκος

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

με τον Μιχάλη Σδούγκο
Κάθε Σάββατο!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο μάθημα εντελώς δωρεάν!
Θα πρέπει να κλείσετε θέση στέλνοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο στο 92artplace@gmail.com ή καλόντας στα 215 5154944 & 6986700020.

Το σχέδιο σπουδών του Μαθήματος της Σκηνογραφίας και ενδυματολογίας έχει ως πρωταρχικό στόχο την κατάρτιση νέων ταλέντων στους συγκεκριμένους τομείς του σχεδιασμού και της σκηνογραφικής υλοποίησης στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στο να εξοπλίσει τους μελλοντικούς Σκηνογράφους με όλες τις θεωρητικές, τεχνικές και εφαρμοστικές δεξιότητες ,ικανές να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους.

Το πρόγραμμα σπουδών έχει ένα εξαιρετικά εργαστηριακό χαρακτήρα και παρέχει συνεχή αλληλεπίδραση με τους άλλους εκπαιδευτικούς τομείς της Σχολής.

Ασκήσεις και υλοποίηση σχεδιασμού μακέτας και κατασκευή
(πλαστικής μακέτας σε κλίμακα 1/25,και σχεδίαση κοστουμιού
η κολλάζ) οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα ζητηθεί από τους σπουδαστές σκηνογραφίας να ερμηνεύσουν τις αφηγηματικές ανάγκες που θα προκύψουν από τα θεατρικά κείμενα και τα σενάρια και να δώσουν «μορφή» στις δημιουργικές απαιτήσεις.

Ο Σκηνογραφικός "συναισθηματικός χώρος" καλείται να εκτελεί μια εκφραστική και επικοινωνιακή λειτουργία.

Αρχιτεκτονικά στοιχεία, ελεύθερος σχεδιασμός, Τεχνική Σκηνής Προοπτικές και σχετικές κλίμακες. (1:10 - 1:20 - 1:50 - κλπ.)
Βασικά στοιχεία για την κατασκευή μακέτας για κλασσικές σκηνές και όχι μόνο.

Ο μαθητής θα γνωρίσει τις τεχνικές σχεδιασμού και τις πιθανές τροποποιήσεις του σύμφωνα με τις ανάγκες του θεατρικού κειμένου -σεναρίου.
Θα μάθουν για τα διάφορα υλικά που σχετίζονται με την κατασκευή και τη διακόσμηση (στόκος, γύψος, ρητίνη, κλπ.).
θα γνωρίσουμε τα σκηνογραφικά κριτήρια που επιτρέπουν την πραγματοποίηση των υποθετικών, των μη πραγματικών και των φουτουριστικών ιδεών.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το σεμινάριο Σκηνογραφίας στοχεύει στην εμβάθυνση των θεωρητικών και πρακτικών πτυχών του σχεδιασμού και της εφαρμογής ενός θεατρικού έργου .

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις τεχνικές / εκφραστικές καινοτομίες, στην αισθητική της νέας σχεδιαστικής γλώσσας, στην κατασκευή,
στα οικονομικά και στις υλικοτεχνικές δυσκολίες.

Πρακτικές ασκήσεις στη σκηνή για την εμβάθυνση της γνώσης του γραφικού χώρου, χρήση συμβολικής γλώσσας.

Η σκηνή και η ονοματολογία της,( Μπούκα, κουΐντα σταγκονι φόντο σιπαριο αρλεκίνος κ.λπ.) ,η ανάλυση των αρχιτεκτονικών και των σκηνικών στοιχείων.

Η λειτουργία της θεατρικής μηχανής και η δυνατότητα χρήσης της.
Την κατεύθυνση και το χώρο της σκηνής, τη σχέση του σκηνογράφου με τον σκηνοθέτη στο σχεδιασμό μιας θεατρικής παράστασης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Τα συστήματα κατασκευής που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των θεμελιωδών στοιχείων της παραδοσιακής σκηνογραφίας.
Η γλώσσα της σύγχρονης σκηνογραφίας, θεωρητικά και πρακτικά θεμέλια για το σχεδιασμό μιας σκηνής, καλλιτεχνική / τεχνική ανάλυση ορισμένων εγκαταστάσεων.

Μάθημα 1 - Δραματουργική ανάλυση των θεατρικών κειμένων που προτείνει ο δάσκαλος, μεταξύ των οποίων ο υποψήφιος
θα πρέπει να επιλέξει ένα έργο ή ένα λιμπρέτο όπερας για να αναπτύξει το έργο του.

Μάθημα 2 - Επιλογή θεμάτων και ρυθμίσεων. την οργάνωση του έργου τεκμηρίωσης. internet, επίσκεψη στο Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη
Έναρξη συλλογής εικόνων (περιβάλλοντα, έπιπλα, εργαλεία).

Μάθημα 3 - Ρύθμιση των σκίτσων με κεντρική προοπτική και τυχαία προοπτική. Ανασκόπηση του υλικού που συλλέχθηκε για την τεκμηρίωση.

Ανάγνωση των τεχνικών εγκαταστάσεων ενός τυπικού χώρου .

Μαθήματα 4-6 - Επεξεργασία σκίτσων, χειροκίνητων και ψηφιακών.

Μαθήματα 7-9 - Αναθεώρηση των εγγράφων. Δημιουργία σχεδίων σε σχέδιο και σε ενότητα.

Μαθήματα 10-13 - Έλεγχος των έργων με τη δημιουργία ενός μοντέλου. Εξέταση και επιλογή υλικών για την υλοποίηση των γραφικών συνιστωσών.

Μάθημα 14 - Αναθεωρήσεις και διορθώσεις. Επιλογή επίπλων και εξοπλισμού.

Η σκηνή και η φορεσιά, ο τόπος και ο κόσμος, η στιγμή και η εμφάνιση. Μέσω αυτών των χρονικών χώρων εξαρτάται η αίσθηση της αντίληψης και της ομορφιάς που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε, να δημιουργούμε ιστορίες και συναισθήματα. Η σκηνογραφία είναι η μαγική τέχνη που κάνει κάθε εκπροσώπηση δυνατή και ξέρει πώς να αναμειγνύει με σύνεση, αρχιτεκτονική, ιστορία, ζωγραφική, γλυπτική και διακόσμηση.
Μέσα από αυτές τις τέχνες αναπτύσσεται η αίσθηση της αντίληψης και της ομορφιάς, που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε, να δημιουργούμε ιστορίες και να εντοπίζουμε τα συναισθήματα. Χρησιμοποιώντας τη δική μας προετοιμασία, τόσο εμπειρική όσο και θεωρητική.
Οι γνώσεις του κυμαίνονται από το σχεδιασμό, και είναι φυσικό να ρέει στον κόσμο της ψυχαγωγίας (θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση, χορός,).

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς όπου ο σχεδιαστής σκηνικών γίνεται ο πραγματικός καλλιτεχνικός διευθυντής:
σχεδιάζει κοστούμια, σκηνές και φώτα για εκδηλώσεις, εκθέσεις μόδας, εκθέσεις, υπαίθριες εγκαταστάσεις. Με την πλαστική και αισθητική του γεύση, ο σκηνογράφος θέτει τα θεμέλια για το δυναμικό σχεδιασμό οποιουδήποτε γραφικού γεγονότος.

Η σειρά σκηνογραφίας σκοπεύει να προσφέρει μια αποφασιστική χειραφέτηση στην πρακτική των τεχνολογικών και εννοιολογικών εργαλείων για τη δημιουργία εικόνων για τη διαχείριση του χώρου της θεατρικής, κινηματογραφικής και τηλεοπτικής σκηνής, καθώς και για την προετοιμασία των εκδηλώσεων και των ζωντανών παραστάσεων.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μια αξιοσημείωτη ενίσχυση στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών και της τηλεόρασης και του κινηματογραφικού σχεδιασμού.

Επιπλέον, προτείνεται μια εις βάθος ανάλυση κοστουμιών στο χώρο και το χρόνο , δίνοντας μια πλήρη προετοιμασία της εικόνας
που σχετίζεται με την παράσταση. Το επαγγελματικό προφίλ που προέρχεται από το μάθημα της σκηνογραφιας είναι αυτό ενός πλήρως εκπαιδευμένου σκηνογράφου ικανό να αναλάβει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, συνεργάζοντας άμεσα με σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους, σκηνοθέτες και φωτογράφους ή ως δημιουργός και σχεδιαστής παρουσίαση σε παραγωγούς κινηματογράφου και τηλεόρασης, θεατρικά ιδρύματα και άλλες παραγωγικές πραγματικότητες

καλή επιτυχία

------------------------------------------------------

Ημέρες & ώρες μαθημάτων:
Κάθε Σάββατο 13:00-15:00
Κόστος: 40 ευρώ/μήνα
Έναρξη: Δεκέμβριος 2019

------------------------------------------------------

Το βιογραφικό του Μιχάλη Σδούγκου

Ο Μιχάλης Σδούγκος είναι Έλληνας σκηνογράφος και ενδυματολόγος.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Σκηνογραφία και Ενδυματολογία στη σχολή καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, από όπου και αποφοίτησε με άριστα το 1980. Το 1981 γύρισε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με το Λαϊκό Πειραματικό θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά στο Θέατρο Πορεία, με τη Θεατρική Λέσχη Βόλου, το Θέατρο Αποθήκη της Αλίκης Γεωργούλη, με τη λαϊκή σκηνή του Θύμιου Καρακατσάνη και με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Λυρική Σκηνή, με το Μέγαρο Μουσικής, στο έργο του Κώστα Γεωργουσόπουλου "Οι ηλικίες του γελοίου", όπου και απέσπασε το βραβείο Σκηνογραφίας και ενδυματολογίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Εργάσθηκε με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, Ρούμελης, Ρόδου, Κρήτης, Σερρών, Λάρισας κ.α. Έκανε τη σκηνογραφία σε πολλά ελληνικά σήριαλ και τηλεταινίες, ενώ στην τηλεόραση τελευταία συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Κ. Κουτσομύτη για την τηλεοπτική σειρά "Ματωμένα χώματα" από το ομώνυμο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου.

Στον κινηματογράφο έκανε τα σκηνικά και τα κοστούμια στις ταινίες της Λ. Ρικάκη "Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις" με τους Γιώργο Χωραφά, Θέμις Μπαζάκα, "Πεθαμένο λικέρ" του Γ. Καριπίδη και την "Βιοτεχνία ονείρων" με τους Γ. Κιμούλη, Φ. Κομνηνού του Τ. Μπουλμέτη το 1990, όπου και πήρε το Α΄ Βραβείο Σκηνογραφίας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Συνεργάσθηκε με το Βαγγέλη Παπαθανασίου στη "Μυθωδία" τον Ιούνιο του 2001 στο Ναό του Ολυμπίου Διός στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Από το 1996 έως τον Αύγουστο του 2002 διετέλεσε Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου.

Χώρος Τέχνης 92 Art
Αρτέμωνος 77, Δάφνη. Ισόγειο. Μετρό Άγιος Ιωάννης
215 5154944 - 6986700020 - 6936009055

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...