Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Ελένη Ροδά εντυπωσίασε με τραγούδια του Παναγιώτη Καρούσου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»


Η μεγάλη ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού Ελένη Ροδά μια από τις μούσες του Μίκη Θεοδωράκη έδωσε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία στη συναυλία με τραγούδια του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». Η Ελένη Ροδά κυριολεκτικά απογείωσε τη συναυλία ερμηνεύοντας το τραγούδι «Καρυάτιδες» σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη. Ο συμβολισμός ήταν εμφανής, όπως και η αξέχαστη ηθοποιός Μελίνα Μερκούρη πρόβαλε σε όλο τον κόσμο το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, η Ελένη Ροδά με τη φωνή της συγκλόνισε και έδωσε ψυχή στο ποίημα του Ιωάννη Πολέμη και την εμπνευσμένη μελοποίηση του Παναγιώτη Καρούσου
ένα τραγούδι αφιερωμένο στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης


Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου. Εντυπωσίασε η συναυλία με τραγούδια του Παναγιώτη Καρούσου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Βύρωνα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Οι τραγουδιστές ενθουσίασαν το κοινό με επικεφαλής την εκπληκτική Ελένη Ροδά, τον Δημήτρη Kανέλλo, την Ερωφίλη Τζάνου, τον Θεόδωρο Μπιράκο, την Γεωργία Σιακαβάρα, την Τζωρτζίνα Αντωνακάκη, και την Κυριακή Βλαχογιάννη. Συνόδευσαν οι υπέροχοι μουσικοί Γιάννης Λαμπράκης (μπουζούκι), Ανδρέας Νιάκαρης (κρουστά), Νίκος Τσαχτσίρης (κοντραμπάσο), και ο μαέστρος Ανδρέας Πριονάς (πιάνο και μουσική διεύθυνση). Τις απαγγελίες ποιημάτων έκαναν εξαιρετικά η Ρενάτα Αναγνωστοπούλου, η Γιώτα Καραχάλιου, και ο Σπύρος Χαϊντούτης.

Συμμετείχε η φαντασμαγορική Χορευτική Ομάδα ΧΑΝ Νίκαιας υπό τη διδασκαλία της χορογράφου Ρένας Βέγκου.

Την εξαιρετική συναυλία προλόγισαν ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος.

Παραβρέθηκαν ο Κόκκαλης Δημήτρης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ο Καραγιάννης Μιχαήλ   Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο Σπυρόπουλος Χρήστος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, ο Πλακίδας Γεώργιος, Προεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Βύρωνα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Υφαντή Σωτηρούλα, και Κιούπη Ιουλία, και η Ελένη Βασιλοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής και Αντιπρόεδρος Δικτύου Πολιτισμού Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού, (Φεστιβάλ Θεάτρου Βράχων).

Η Aντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Νέας Γενιάς Λεμονιά Κλωνάρη που επιμελήθηκε την άρτια συναυλία πρόσφερε λουλούδια στους καλλιτέχνες.

Στο πρόγραμμα ερμηνεύτηκαν τα μελοποιημένα ποιήματα: Η Μαγεμένη βρύση (Κώστας Κρυστάλλης), Ανάμνησης (Διονύσιος Σολωμός), Προσέγγιση (Γιάννης Ρίτσος), Οδοιπόρος (Παῦλος Νιρβάνας), Το πόσο σε λατρεύω (Γιάννης Βηλαράς), Το παιδί στο ποτάμι (Γεώργιος Βιζυηνός), Σιωπή (Κωστής Παλαμάς), Παρθενών (Κωστής Παλαμάς), Καρυάτιδες (Ιωάννης Πολέμης), Εσύ η γλυκιά (Γεώργιος Δροσίνης), Μεταρσίωση (Νικηφόρος Βρεττάκος), Σ᾿ ένα παλιό ναό (Μιλτιάδης Μαλακάσης),  Στό νυχτερινό κέντρο (Ναπολέων Λαπαθιώτης),  Μάθε τόν πόνο (Ιωάννης Γρυπάρης), Ο κόσμος μου (Καρλ Μαρξ), Θα τραβήξεις μπροστά (Μανώλης Αναγνωστάκης), Άνθη του γκρεμνού (Γεώργιος Δροσίνης), Αύριο Φως (Αλέκος Παναγούλης).  


Πρόκειται για τη νέα συνθετική εργασία  του  μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Ο συνθέτης κλασικής μουσικής γνωστός μέσα από τις όπερες του (Προμηθέας Δεσμώτης, Τραχίνιες – Ολυμπιακή Φλόγα, Μέγας Αλέξανδρος), Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών», τη Συμφωνία της Ελευθερίας, κ.α., κάνει ένα άνοιγμα στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι μελοποιώντας μεγάλους Έλληνες και ξένους ποιητές. Ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια ποίησης (1821-2021) από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους που γιορτάζουμε φέτος.

Αξιοσημείωτη στιγμή ήταν η ερμηνεία της Ελένης Ροδά στο τραγούδι «Καρυάτιδες» σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη μέσα στο Θέατρο της Μελίνας Μερκούρη όπου η αξέχαστη ηθοποιός ξεκίνησε την προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Επίσης εμβληματική ήταν η ερμηνεία του Δημήτρη Kανέλλoυ στο τραγούδι «Ο κόσμος μου» σε ποίηση Καρλ Μαρξ.

Το εκλεκτό κοινό καταχειροκρότησε με ενθουσιασμό τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες.

Ένα μεγάλο μπράβο για την εξαιρετική αυτή συναυλία στον Δήμο Βύρωνα, που για μια ακόμη φορά είναι πρωτοπόρος στις ποιοτικές συναυλίες και τον πολιτισμό.  




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...