Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Κοσμική σύγκρουση απογύμνωσε πλανήτη

 
Ο νεογέννητος πλανήτης, ή πρωτοπλανήτης, είχε αποκτήσει περίπου το μέγεθος της Γης όταν χτυπήθηκε με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

📡Αναλύοντας δεδομένα που συνέλεξε η συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ALMA, ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT) εντόπισαν κάτι ασυνήθιστο.
⭐️Η μελέτη του δίσκου αερίων και σκόνης που περιβάλλει τον αστέρα HD 172555, σε απόσταση 95 ετών φωτός από τη Γη 🌍, έδειξε ότι στη σύσταση αυτού παρουσιάζονται σημαντικές ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα.
📌Το μονοξείδιο του άνθρακα εντοπίστηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από τον αστέρα, ίση με 10 αστρονομικές μονάδες. Όμως, αυτό είναι περίεργο, καθώς το αέριο αυτό δεν μπορεί να υπάρχει σε τέτοιες αποστάσεις, εξαιτίας της ισχυρής αστρικής ακτινοβολίας, η οποία και το αποδομεί.
🧑‍💼 Δείτε την εξήγηση που έδωσε η ομάδα των ερευνητών στην παρατήρηση αυτή, και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, εδώ

Κοσμική σύγκρουση απογύμνωσε άτυχο πλανήτη από την ατμόσφαιρά του


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...