Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Facta Non Verba // Θεωρητικό και Πρακτικό Σεμινάριο

 

--- Θεωρητικό και Πρακτικό Σεμινάριο ---

YOGA & ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ
➡ Θεωρητικό μέρος:
Η γιόγκα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από σκηνοθέτες του θεάτρου, όχι ως αυτούσιο σύστημα ή δρόμος μαθητείας, αλλά πιο αποσπασματικά, με την εισαγωγή, δηλαδή, πρακτικών για το σώμα, την αναπνοή και τη συγκέντρωση, και στόχο την αναζήτηση νέων δρόμων όσον αφορά την εκπαίδευση του ηθοποιού. Η εκπαίδευση του ηθοποιού, από την άλλη, έχει υπάρξει ως ερευνητικό πεδίο για αρκετούς ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο θέατρο, είτε ήταν θεωρητικοί, είτε όχι. Σήμερα, η εκπαίδευση του ηθοποιού συνεχίζει να είναι ένα ανοιχτό πεδίο έρευνας, αναζήτησης και πειραματισμού. Μέσα σε αυτό το ανοιχτό πεδίο, η γιόγκα, καθώς διαδίδεται όλο και περισσότερο, μπορεί να προσφέρει τον πλούτο της σε όποιον/α επιθυμεί να διερευνήσει τη συνάντησή της με το θέατρο.
Η παρούσα διάλεξη επιχειρεί να διερευνήσει την χρήση της γιόγκα στην υποκριτική και την εκπαίδευση του ηθοποιού. Εξετάζει τρία ξεχωριστά παραδείγματα σκηνοθετών από την ιστορία του θεάτρου: Κονσταντίν Στανισλάβσκι, Γέρζι Γκροτόφσκι και Μιχαήλ Τσέχοφ. Εξετάζεται η σχέση των σκηνοθετών αυτών με το σύστημα της γιόγκα, αλλά και τον τρόπο που αυτή απορροφήθηκε και χρησιμοποιήθηκε στο ξεχωριστό τους μονοπάτι του κάθε ενός, όσον αφορά την εκπαίδευση του ηθοποιού. Παράλληλα γίνεται μια εστίαση πιο λεπτομερώς σε συγκεκριμένες τεχνικές και ιδέες που αντλήθηκαν μέσα από τη δεξαμενή της γιόγκα. Μέσα από αυτές τις διαδρομές γίνεται μια απόπειρα εμβάθυνσης αλλά και ανάδειξης της χρησιμότητας της γιόγκα στην υποκριτική και στην εκπαίδευση του ηθοποιού.
Η διάλεξη και η πιθανή συζήτηση θα διεξαχθεί online.
➡ Πρακτικό μέρος:
Στη δεύτερη ημέρα θα γίνει μια πρακτική προσέγγιση μέσα από εργαλεία και πρακτικές της γιόγκα σε συνδυασμό με θεατρικά εργαλεία. Θα εστιάσουμε βιωματικά στην ενέργεια του σώματος, τη σχέση του με το χώρο και την εστίαση της προσοχής στο παρόν.
Όλη η προσέγγιση γίνεται μέσα από το πρίσμα της ενίσχυσης της επίγνωσης και της παρουσίας του ηθοποιού, αλλά και του «καθημερινού» εαυτού μας.
❗ Tο πρακτικό μέρος θα λάβει χώρα δια ζώσης τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας. Οι θέσεις λόγω αυτού είναι περιορισμένες, οπότε καλό είναι να κρατήσετε τη θέση σας έγκαιρα.❗
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που έχουν επαφή με το θέατρο ή/και τη γιόγκα ή ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το πεδίο συνάντησης αυτών των δύο τεράστιων δεξαμενών τόσο μέσα από τη θεωρία όσο και μέσα από την πράξη και το βίωμα.
Εισηγήτρια: Ελένη Ντάγκα
📩 Δηλώσεις συμμετοχής στο inbox της ομάδας ή στο e-mail: factanonverba2002@gmail.com
Σάββατο 30/10 & Κυριακή 31/10 στις 17:00-20:00 στο χώρο της Facta non Verba (Βαλαωρίτου 18, 7ος όροφος).
ℹ Για περισσότερες πληροφορίες:
Το διήμερο θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο έχει μία χαμηλή συνεισφορά, ως μια μορφή αλληλοστήριξης και αλληλεγγύης από την πλευρά μας, για να είναι προσβάσιμα σε όσο το δυνατό περισσότερους-ες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...