Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Η γαλλική κοινωνία & πολιτική εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων: Σε (α)διέξοδο;

 

Διαδικτυακή εκδήλωση/συζήτηση με αφορμή τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία διοργανώνει την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο των θεματικών Θεσμοί-Δημοκρατία-Πολιτική και Ευρώπη & Κόσμος.

Η εκδήλωση, με τίτλο "Η γαλλική κοινωνία και πολιτική εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων: Σε (α)διέξοδο;", έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες του ΙΝΠ να καταγράψει και να αναλύσει την πολιτική κατάσταση και τις τάσεις που αποτυπώνουν εκλογικές αναμετρήσεις-κλειδιά σε διεθνές επίπεδο, όπως π.χ. οι προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ ή οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 στη Γερμανία.
Για τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, τις κοινωνικές διεργασίες που αυτά αποτυπώνουν, τους μετασχηματισμούς στο γαλλικό κομματικό σύστημα και τα πιθανά σενάρια ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες, αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν για τη Γαλλία και την Ευρώπη μετά την επανεκλογή του Emmanuel Macron στο προεδρικό αξίωμα, θα συζητήσουν Έλληνες/ίδες ακαδημαϊκοί, καθώς και εκπρόσωποι γαλλικών πολιτικών και ερευνητικών ινστιτούτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Αναλυτικότερα, θα μιλήσουν οι :
- Arnaud Le Gall (ίδρυμα La Boétie),
- Louise Gaxie (διευθύντρια του ιδρύματος Gabriel Péri),
- Gala Kabbaj (ινστιτούτο Espaces Marx),
- Benoit Monange (διευθυντής του ιδρύματος Πολιτικής Οικολογίας – Fondation de l’écologie politique),
- Γεράσιμος Μοσχονάς (καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης, Πάντειο Πανεπιστήμιο) και
- Δέσποινα Σίνου (επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, αναπληρώτρια κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord)
Μια σύντομη εισαγωγή και παρουσίαση των βασικών διαστάσεων των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών θα κάνει η Δανάη Κολτσίδα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και διευθυντής του avgi.gr, Νίκος Σβέρκος.
📣 Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού του ΙΝΠ στο YouTube (με διερμηνεία στα ελληνικά), όπου και θα υπάρχει η δυνατότητα το κοινό να καταθέτει τις ερωτήσεις ή τα σχόλιά του. Εναλλακτικά, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση και μέσω του www.poulantzas.gr. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...