Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ “THE BORDERS” ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΠΑΟΡΥΙΣΑΣΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΙΔΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ‏

Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σας προσκαλεί στα εγκαίνια του φωτογραφικού οδοιπορικού του Θωμά Σιδερη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Σύρων προσφύγων στο Χατάι της Τουρκίας την Παρασκευή 25 Απριλίου και ώρα 19.00 στο κτήριο του Ελληνικού ICOMOS όπου φιλοξενείται ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων επί της οδού Πειραιώς 73 στον Κεραμεικό (Στάση Μετρό: Κεραμεικός, Στάση ΗΣΑΠ: Θησείο).
Αύγουστος 2013. Ο δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης μαζί με ένα τηλεοπτικό συνεργείο και μια μικρή ομάδα ανθρωπιστικής οργάνωσης από την Κωνσταντινούπολη φτάνουν στο Χατάι της Τουρκίας, μια μεγάλη πεδινή περιοχή στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, σε απόσταση αναπνοής από το Αλέπο της Συρίας. Στο Κιρκάν και στο Ρεϊνχαλί βρίσκονται τα μεγαλύτερα στρατόπεδα –επί τουρκικού εδάφους- υποδοχής και φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων. Ο Θωμάς Σίδερης είναι ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος που επισκέπτεται προσφυγικούς καταυλισμούς.
Ο δρόμος ανάμεσα στο Αλέπο και στο Ρεϊνχαλί είναι μόλις 145 χιλιόμετρα – είναι ένας τυπικός ασφαλτοστρωμένος επαρχιακός δρόμος. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο.
Είναι προφανές ότι για τους Σύρους πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα υπό το άγρυπνο βλέμμα των ελεύθερων σκοπευτών ο δρόμος αυτός μοιάζει με έναν μακρύ και ατέλειωτο Γολγοθά. Ένας Γολγοθάς που αποτιμάται με περίπου 40 ευρώ το κεφάλι - τόσα ζητούν οι ντόπιοι δουλέμποροι από τους πρόσφυγες για να τους συνοδεύσουν -υποτίθεται με ασφάλεια- μέχρι τα τουρκικά σύνορα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εβδομάδες ή μήνες αργότερα θα αφήσουν τη ζωή τους στα χέρια κάποιων άλλων δουλεμπόρων για να περάσουν τη «μεγάλη θάλασσα», το Αιγαίο, στοιβαγμένοι πάνω σε σαπιοκάραβα. Όσοι βρίσκονται στα στρατόπεδα του Χατάι ζητώντας έξοδο διαφυγής, το Φαρμακονήσι δεν το γνωρίζουν ακόμα και ίσως να μην το μάθουν ποτέ.
Λίγες μόνο ώρες μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Χατάι, ο Θωμάς Σίδερης βρέθηκε περικυκλωμένος από άνδρες της Τουρκικής Ασφάλειας. Ο ίδιος περιγράφει την εμπειρία του αυτή ως εξής: «Δέκα και μισή το πρωί περνάμε με το τηλεοπτικό συνεργείο και τους γιατρούς της ανθρωπιστικής οργάνωσης την πύλη του προσφυγικού στρατοπέδου του Κιρκάν. Είναι μια αποπνιχτική μέρα με φοβερή ζέστη και υγρασία. Η επίσκεψη στο αναρρωτήριο του στρατοπέδου έχει μόλις τελειώσει και καθώς κατευθύνομαι στο αυτοκίνητο με κυκλώνουν πάνοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί. Ο κύριος απέναντί μου, συστήνεται ως αστυνομικός διευθυντής του Κιρκάν και μου ζητά το διαβατήριό μου. Ο οπερατέρ και ο ηχολήπτης απομακρύνονται διακριτικά. Είναι η τελευταία φορά που τους είδα».
Σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύριοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους από την αρχή του πολέμου έως σήμερα, κάτω από συνθήκες τρομαχτικής ψυχολογικής και σωματικής πίεσης, προκειμένου να σώσουν τις ζωές των παιδιών και τις δικές τους. Οι περισσότεροι από αυτούς φτάνουν στις χώρες υποδοχής μόνο με μια τσάντα με ρούχα στην πλάτη. Από αυτούς, περίπου οι μισοί έφυγαν από τη Συρία το πρώτο οκτάμηνο του 2013. Υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Μέχρι στιγμής, ο Λίβανος έχει δεχθεί 700.000 πρόσφυγες, η Ιορδανία 520.000, το Ιράκ 155.000, η Αίγυπτος 111.000 και η Τουρκία 450.000 πρόσφυγες.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης σε δήλωσή του τόνισε «Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις – το φωτογραφικό οδοιπορικό του Θωμά Σίδερη μας μεταφέρει με ρεαλισμό εικόνες που αποτυπώνουν τον ανθρώπινο πόνο αλλά και την ελπίδα που κρύβεται στα μάτια των άτυχων συνανθρώπων μας που ο ίδιος αντίκρισε στην γείτονα χώρα».
Η έκθεση φωτογραφίας “THE BORDERS” τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού ICOMOS και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την Παρασκευή 25 Απριλίου έως και την Κυριακή 27 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...