Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ο μεγάλος μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε έργα των Mozart, Fauré, Goodall, και Rutter



Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2014
Ώρα: 20.30
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Αίθουσα: Θέατρο)
«Αιώνιο Φως»
Πασχαλινή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας
και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων με έργα θρησκευτικής μουσικής
Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2014
Ώρα: 20.30
Έργα των:
Wolfgang Amadeus Mozart
Gabriel Fauré
Howard Goodall
John Rutter
Σολίστ:
Ειρήνη Κώνστα (σοπράνο)
Ζαφείρης Κουτελιέρης (βαρύτονος)
Βασίλης Ασημακόπουλος (μπάσος)
Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Αίθουσα: Θέατρο)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου
Πληροφορίες: 210 9243211 [Δευτ. έως Παρ. 09:00 - 17:00]

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων φέρνουν την Άνοιξη στις καρδιές μας και μας βάζουν στο κατανυκτικό πνεύμα των ημερών του Πάσχα με υπέροχες συναυλίες. Ο Μαέστρος της Πόλης των Αθηνών Ελευθέριος Καλκάνης με τρεις καταξιωμένους λυρικούς καλλιτέχνες, Ειρήνη Κώνστα (σοπράνο), Ζαφείρης Κουτελιέρης (βαρύτονος), Βασίλης Ασημακόπουλος (μπάσος), σε ένα θρησκευτικό πρόγραμμα με έργα των  Mozart, Fauré, Goodall, και Rutter που θα ανεβάσει την ψυχή μας στις άγιες αυτές μέρες του Πάσχα.

Ελευθέριος Καλκάνης, μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής 
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μουσικές σπουδές άρχισε στο Ωδείο Πειραιά στη σχολή βιολοντσέλου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο επαγγελματικό τμήμα διεύθυνσης Συμφωνικής Oρχήστρας και Xορωδίας του University of Indianapolis αποκτώντας τους Aκαδημαϊκούς τίτλους Bachelor of science και Master of arts αντίστοιχα.
Συνεργάστηκε στενά με τούς κορυφαίους Έλληνες συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλο σε σειρά συναυλιών στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ έχει συνεργαστεί και ενορχηστρώσει έργα επίσης κορυφαίων Ελλήνων συνθετών όπως: Μ. Χατζιδάκι, Δ. Σαββόπουλου, Σ. Ξαρχάκου, Β. Παπαθανασίου, N. Μαμαγκάκη, Η. Ανδριόπουλου κ.α. Tον Ιούνιο του 2007 ενορχήστρωσε για την Boston Pops Orchestra. Πρόσφατα διηύθυνε σε παγκόσμια πρεμιέρα την Συμφωνία Νο.4 «Earth» του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Έχει κλιθεί από κρατικούς και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να επιμεληθεί προγράμματα με τη συμμετοχή κορυφαίων σολίστ. Ως Διευθυντής Ορχήστρας έχει διευθύνει όπερες, οπερέτες, λειτουργίες, ορατόρια, ορχήστρες μουσικής δωματίου, παραστάσεις έντεχνης ελληνικής μουσικής, μιούζικαλ και βεβαίως έργα για συμφωνική ορχήστρα του διεθνούς ρεπερτορίου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Έχει γράψει συμφωνική μουσική, ηλεκτρονική μουσική, όπερα, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, έργα για όργανα σόλο, έργα για μικρά μουσικά σύνολα καθώς και μουσική για σύγχρονο χορό, θέατρο και κινηματογράφο.
Από το 1995 έως σήμερα είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας, από το 2001 έως το 2003 ήταν επίσης Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας όπου και ίδρυσε την Ορχήστρα Δωματίου Γλυφάδας. Δίδαξε από το 2000 έως το 2005 στα τμήματα: Διεύθυνσης Συμφωνικής Ορχήστρας, Σύνθεσης, και Ενορχήστρωση στο University of Indianapolis Athens. Από το 2006 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ο Αρχιμουσικός των μουσικών συνόλων του Melody Spirit Institute με τα οποία και δίδει τακτικές συναυλίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Από τον Ιανουάριο του 1996 έως και τον Απρίλιο του 2003 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής των 18 Mουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων όπου επίσης ήταν και είναι ο μόνιμος Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Δωματίου του Δήμου Αθηναίων με τις οποίες έχει δώσει πλήθος συναυλιών ανά τον κόσμο. Για την προσφορά του στη διάδοση και ανάπτυξη της Συμφωνικής και Χορωδιακής μουσικής ως Μαέστρος, Καθηγητής και Συνθέτης έχει τιμηθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας", απο τον σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών Αθηνών, από την Ισπανική Πρεσβεία, από τίς Ελληνικές Κοινότητες Μοντρεάλ, Τορόντο, Βοστώνης, Σάν Λούις, Φιλαδέλφειας, Σικάγο, Φλώριντας, Ουάσιγκτον. Επίσης από την Εκκλησία της Ελλάδος από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο. Τέλος το 2003 τιμήθηκε από τον Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με το Μετάλιο της πόλεως των Αθηνών.
Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της αρχικά στο βιολί και πήρε πτυχίο με Άριστα Παμψηφεί. Σπούδασε κλασσικό τραγούδι (opera-oratorio-lied) κι αποφοίτησε από την τάξη του διεθνούς φήμης μπάσου Γιώργου Παππά με Άριστα Παμψηφεί, Α’ βραβείο και το Χρυσό Αριστείο Εξαιρετικής επίδοσης. Παρακολούθησε σεμινάρια φωνητικής των G.Dimitrova, M.Caballe, L.Serra, R.Knoll και Α.Χριστοφέλη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται περιοδικά με την ΕΛΣ από το 2008. Έχει μεταξύ άλλων ερμηνεύσει Fiordiligi (Cosi fan tutte-Mozart), Rosalinde (Die Fledermaus-Strauss),Nedda 
(I Pagliacci- Leoncavallo), Desdemona (Otello-Verdi), Serpina (La serva padrona) κ.α.Από το 2003 είναι μόνιμο μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας' 'Πολυμνια'' μέσω της οποίας εμφανίζεται σε συναυλίες και παραστάσεις όπερας και οπερέτας πανελλαδικά. Έχει ερμηνεύσει το ρόλο της Ιούς από την όπερα του Π. Καρούσου "Προμηθέας Δεσμώτης'' στο μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης και πρόσφατα στο Mamie Fay Auditorium της Νέας Υόρκης. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ζαφείρης Κουτελιέρης, βαρύτονος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι (1978).
Στα 18 του αρχίζει να εργάζεται ως τραγουδιστής έντεχνου ρεπερτορίου και παράλληλα μελετά θεωρητικά (πτυχίο ειδικού της αρμονίας 2005), κλασικό πιάνο, κλασική κιθάρα και ηλεκτρικό μπάσο.
Το 2003 βλέπει πρώτη φορά όπερα , στη μαγεία της οποίας παραδίδεται άνευ όρων. Αρχίζει σπουδές και παίρνει δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών υπό του Σταμάτη Μπερή (2007).
Παρακολουθεί σεμινάρια με τους Κώστα Πασχάλη, Δάφνη Ευαγγελάτου και Δημήτρη Καβράκο. Ιδιαίτερα σημαντική για την καλλιέργειά του υπήρξε η μελέτη του με τον Δημήτρη Τηλιακό. Από το καλοκαίρι του 2012 μελετάει τεχνική με τον Βαγγέλη Χατζησίμο και ρεπερτόριο με τον Μιχάλη Παπαπέτρου.
Έχει πρωταγωνιστήσει σε παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών, των Μ.Σ.Δ.Α, του Φεστιβάλ Σύρου, αλλά και των θεάτρων Badminton, Ακροπόλ και Ροές. Από το 2007 συνεργάζεται ως μονωδός – λυρικός βαρύτονος με την Ε.Λ.Σ. (εξωτερικός συνεργάτης ), όπου έχει ενσαρκώσει 9 ρόλους.
Έχει αποκομίσει εξαιρετικές κριτικές τόσο για τις φωνητικές όσο και για τις κινησιολογικές αλλά και υποκριτικές του ικανότητες. Ιδιαίτερα σημαντική για την καριέρα του στάθηκε η συνεργασία του με την Όπερα Δωματίου Αθηνών.
Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Σπούδασε κλασσικό τραγούδι με την καθηγήτρια Αθανασία Μπεζούγλη και το καλοκαίρι του 2011 πήρε το δίπλωμά του με  Άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο από το Αττικό Ωδείο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πρέβεζα, Βαλένθια κ.λ.π.) αποσπώντας πρώτα βραβεία και μετάλλια με την «Ambitus Choir» του Λεοντείου Λυκείου.
Είναι ενεργό μέλος του μουσικοθεατρικού συνόλου «Pocket Opera» όπου έχει πρωταγωνιστήσει με διαφόρους σολιστικούς ρόλους.
Έχει ερμηνεύσει  τον ρόλο του Ωκεανού του Δία και του Προμηθέα στην όπερα «Προμηθέας» του Π. Καρούσου σε χώρους όπως το αρχαίο θέατρο της «Μικρής Επιδαύρου», το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, Κτίριο Ηνωμένων Εθνών (Νέα Υόρκη) κ.α. Έχει ερμηνεύσει τον ρόλο του Πάπα Ιουλίου Β΄ στην όπερα «Ο Μιχαήλ άγγελος στη Ρώμη» του Φίλιππου Τσαλαχούρη, υπό την διεύθυνσή του.
Είναι μέλος του Οργανισμού Ελληνικού Θεάτρου «ΑΙΧΜΗ» υπό την σκηνοθεσία του Γ. Νικολαΐδη, ομάδα που ασχολείται ενεργά κάθε χρόνο με το αρχαίο δράμα σε πολλά φεστιβάλ, ανά την Ελλάδα.
Έχει συνεργαστεί με την Ε.Λ.Σ. ως έκτακτoς χορωδός σε διάφορες παραγωγές (Ναμπούκο, Φάουστ, Τροβατόρε, Σικελικοί Εσπερινοί).
Έχει συμμετάσχει ως ενεργό μέλος, κατόπιν ακροάσεως, σε Masterclass της Ζανέτ Πηλού, στην αίθουσα Λίλιαν Βουδούρη της Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Επίσης έχει λάβει μέρος ως ενεργό μέλος σε Masterclass της Cheryl Studer.
Έχει πάρει μέρος σε διάφορα άλλα φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις (Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Η.Π.Α.), έχει τραγουδίσει σολιστικά, ζωντανά στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας καθώς και σε ηχογραφημένες παραγωγές που κυκλοφορούν. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μιλά αγγλικά και ισπανικά.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Αίθουσα: Θέατρο)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου
Πληροφορίες: 210 9243211 [Δευτ. έως Παρ. 09:00 - 17:00]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...