Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Quo Vadis? (λατ.που πηγαίνεις;)

Αναρωτιόμαστε συχνά γιατί υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό απαξίωση σε βασικούς θεσμούς, οι οποίοι λειτουργούν ως πυλώνες της σύγχρονης κοινωνίας και της δημοκρατίας. Η απάντηση βρίσκεται στην αυξανόμενη πνευματική κρίση που διαπερνά όλα τα στρώματα της κοινωνίας.
Η πνευματική κρίση οφείλεται κυρίως, στην έλλειψη πνευματικής καλλιέργειας του ανθρώπου. Ως πνευματική καλλιέργεια, δεν εννοείται η μόρφωση ή η εκπαίδευση που λαμβάνει το άτομο στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, αλλά κυρίως η ευρύτερη καλλιέργειά του σε θέματα κοσμοθεωριακά, φιλοσοφικά, κοινωνικά, πολιτικά, επιστημονικά και πολιτιστικά.
Ένας πνευματικά καλλιεργημένος άνθρωπος χαρακτηρίζεται από τον σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά, τη σεμνότητα και την ηθική ακεραιότητα του βίου του, τη συνέπεια των λόγων και των έργων του, την αίσθηση της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, αλλά και από τη δυνατότητα να καθοδηγεί σωστά, να εμπνέει και να διαπαιδαγωγεί. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος πάντοτε, αλλά πολύ περισσότερο σε δύσκολες στιγμές, σηκώνει στους ώμους του το βάρος του υπεύθυνου ηγέτη.
Η έλλειψη των παραπάνω χαρακτηριστικών έχει οδηγήσει δυστυχώς, στη σημερινή απαξίωση. Διότι, τι πνευματική καλλιέργεια μπορεί να διαθέτει ένας άνθρωπος και μάλιστα πολιτικός που διαχειρίζεται το μέλλον μιας κοινωνίας, όταν έχει έλλειμμα υψηλής αίσθησης δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας*; Ή τι πνευματική καλλιέργεια μπορεί να διαθέτει όταν ο βίος του είναι πλήρης ασυνέπειας λόγων και έργων**; Πως μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να ηγείται υπεύθυνα, να εμπνέει και να διαπαιδαγωγεί μια ολόκληρη κοινωνία όταν υπολείπεται κατά πολύ, στις παραπάνω αρετές;
Αν εξαιρέσουμε τις λίγες οάσεις πνευματικού πλούτου που ακόμα υπάρχουν και βαστάνε γερά τη σύγχρονη Ελλάδα, η χώρα μας έχει χάσει, εδώ και πολλά χρόνια,τον δρόμο και τον προσανατολισμό της. Γυρίζει σα ζαλισμένη γύρω από τον εαυτό της, χωρίς να γνωρίζει προς τα που να προχωρήσει.
Αυτό λοιπόν, που χρειάζεται άμεσα, είναι μια υπεύθυνη ηγεσία που, εκτός όλων των άλλων απαραίτητων χαρακτηριστικών που πρέπει να διαθέτει για να διοικήσει σωστά (γνώση, εμπειρία, οργάνωση, αντίληψη, διορατικότητα κλπ), θα πρέπει να έχει μια ιδιαίτερα πλούσια πνευματική καλλιέργεια. Διότι, μόνο μέσα από μια τέτοια βάση θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει σιγά-σιγά από τις κρίσεις που την ταλαιπωρούν τόσα χρόνια και να οδηγηθεί σε μια νέα εποχή, όχι μόνον υλικής αλλά κυρίως, πνευματικής ανάπτυξης. Είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος μας, καθώς είναι η μοναδική διέξοδος, για ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον.
Ο κ. Αντώνης Γιαμβριάς είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
*"Adults in the Room”, Γ. Βαρουφάκη. Σε έναν διάλογο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθύνεται προς τον υπουργό του, Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας: «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψωένα κουτί γάλα».
**Δημοψήφισμα του 2015, μείωση κατά 30% των κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1/1/2019, μείωση στο μισό του αφορολόγητου,μη κατάργηση των Μνημονίων, μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,αλλά ακόμα και πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στον Guardian: «Πολλοί μπορούν να μας πουν ψεύτες, αλλά κανένας δε θα μας πει διεφθαρμένους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...