Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Με επιτυχία παρουσιάστηκε στο 48ο και 20ο Γυμνάσιο Αθηνών η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018. Με επιτυχία παρουσιάστηκε στο 48ο και 20ο Γυμνάσιο Αθηνών η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου και μουσική Παναγιώτη Καρούσου, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη.
Το εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.) περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία», και στο δεύτερο μέρος την όπερα.
Το άρτιο συντονισμό έκανε επιμελέστατα η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχ. Σύμβ. Παιδαγωγικής Ευθύνης του 48ου Γυμνασίου Αθηνών, Δ.Ε.Ε. Α΄ Αθήνας ΠΕ05.
Χαιρετισμό έδωσαν η Δέσποινα Δάρα, Διευθύντρια 48ου Γυμνασίου Αθηνών, η Παρασκευή Βάγια Διευθύντρια 20ου Γυμνασίου Αθηνών, ο Δρ. Κωνσταντίνος Καφετζόπουλος, Σχ. Σύμβ. Παιδαγωγικής Ευθύνης του 20ου Γυμνασίου Αθηνών, Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ΠΕ04, η Δρ. Μαρία Κέκκου, Σχολ. Σύμβουλος Φιλολόγων Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ΠΕ02, και η Χριστίνα Πετροπούλου Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Α΄ Αθήνας.
Στην ιστορική διαδρομή της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου, ενώ Εισήγηση στην προσωδία έκανε ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος.
Στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» συμμετείχαν εξαιρετικοί λυρικοί καλλιτέχνες της όπερας με επικεφαλής τον εξαιρετικό μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο στο ρόλο του επαναστάτη Προμηθέα. Ο δυναμικός μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ανέπτυξε τον ρόλο του ήρωα με στεντόρεια φωνή και ευρεία γκάµα φωνητικών αποχρωσεών.
Η δραματική σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στο ρόλο της τραγικής Ιούς καθήλωσε τους μαθητές με την ένταση της φωνής της και την απαράμιλλη ερμηνεία της.
Ο τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος εντυπωσίασε τους μαθητές με την μοναδική ικανότητα του να ερμηνεύει εντυπωσιακά τους διαμετρικά αντίθετους ρόλους του Ωκεανού και Ερμή. Η σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου ερμήνευσε ορμητικά την άρια της Βίας και στο φινάλε της όπερας το ρόλο της πολεμόχαρης Θεάς Αθηνάς που φέρνει την τιμωρία του Προμηθέα. Τους λυρικούς τραγουδιστές συνόδευσε στο πιάνο ο Παντελής Λεγάκης.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν διαδραστικά και οι μαθητές με ωραίες και προσεγμένες παρουσίες.
Ο Αιμιλιανός Μουρατάι (Προμηθέας) απήγγειλε τις φράσεις της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου που αναφέρονται στις τέχνες και τις επιστήμες σε επιμέλεια της φιλολόγου Στυλιανής Ζαχαροπούλου του 48ου Γυμνασίου Αθηνών.
Την ανάγνωση του δευτέρου χωρικού (Β' Στάσιμο) της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη σε επιμέλεια της φιλολόγου Αμαλίας Τσιάπα απήγγειλαν οι μαθητές του 48ου Γυμνασίου Αθηνών: Κατερίνα Κικερίδη, η Κρίστι Χαιντίνι, η Ελενα Κιοσέ, η Αντριάνα Δανάη Μάκου, και η Μινελιάνα Νούνκα.
Το Παράδειγμα προσωδίας αρχαίας ελληνικής λυρικής ποιήσεως σε επιμέλεια του μουσικού Αθανασίου Ζώτου παρουσίασαν οι μαθητές του 20ου Γυμνασίου Αθηνών: Γκιώνι Μαρινέλα, Κορτσάρη Ανελάιντα, Μπράτσι Τζέσικα, Χαλά Ιωάννα, Ταχιράι Πάολα, Γεωργούλα Φανή, Καπαρου Ελενη, Λαινα Αντιγόνη, Λιόνα Πολίτη Μαριάννα, Μάρα Κατερίνα, Παγώνα Στελλα, Ρασχόλ Λυδία, Σάββα Αννα, Πολυχρονοπούλου Βασιλική, Σταθοπούλου Φωτεινή. 
Το Δεύτερο Χορωδιακό της όπερας «Προμηθεύς Δεσμώτης» ερμήνευσε η Χορωδία του 20ου Γυμνασίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μουσικού Αθανασίου Ζώτου. Πήραν μέρος οι μαθητές: Γιώργος Μεθυμάτης, Χυσα Χρήστος, Στάφα Αντέο, Μαφαγκός Πέτρος, Κυριάκος Λόλι, Λουέργκ Πάπα, Σέρτζιο Αιρεντίνι, Αντρούσκο Αγγελος, Ραμαζάν Γκιουμσί, Κωνσταντίνος Ραχωδίτσος, Σωκράτης Παπαθανασίου, Ροδιά Μαρία, Νίκη Αννα Σάβα, Θεόδωρος Κομπιρλέα, Αρας Σάνα, Σμαγκί Κλοιονί, Μικέλ Σιναναι, Σέργιος Κομπιρλέυ, Ορέστης Γκίκας, Μπεσίμ Ισα. 
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησαν πάνω από 400 μαθητές υπό την επιμέλεια της Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη η οποία έκανε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση πάνω στην ιστορία της όπερας.
Ένα μεγαλο μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες και στους μαθητές που με τόσο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον παρακολούθησαν και καταχειροκρότησαν την όπερα.

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Διδασκόντων και  τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων των 48ου και 20ου Γυμνασίου Αθηνών για την συνεισφορά τους στην παρουσίαση του Προγράμματος, και τον Μουσικό Οίκο"Σπύρος Νάκας" για την παραχώρηση του πιάνου.
Βασίλης Ασημακόπουλος
Ειρήνη Κώνστα 
Θεόδωρος Μπιράκος
Μαρίζα Κιοσέογλου
Θεόδωρος Μπιράκος
Μαρίζα Κιοσέογλου
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Cosmos: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ

  Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμ...