Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Δημαρχείο Γαλατσίου

Tεράστια επιτυχία της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» στα 40ο & 21ο Γενικά Λύκεια Αθηνών

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 (Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Γαλατσίου). Με τεράστια επιτυχία παρουσιάστηκε στο 40ο Γενικό Λύκειο Αθηνών και στο 21ο Γενικό Λύκειο Αθηνών η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου και μουσική Παναγιώτη Καρούσου, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη.
Το εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.) περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία», και στο δεύτερο μέρος την όπερα.
Το άρτιο Συντονισμό του του εκπληκτικού πρωτοποριακού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έκανε επιμελέστατα η Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχολική Σύμβουλος Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας ΠΕ05, η οποία επίσης εισηγήθηκε στην ιστορία και σημασία της όπερας πάνω στην παιδεία και τον πολιτισμό.
Χαιρετισμό έδωσαν ο Παπαδόπουλος Χαράλαμπος, Διευθυντής 21ου Γενικού Λυκείου Αθηνών ΠΕ03, ο Κατωπόδης Βασίλειος, Διευθυντής 40ου Γενικού Λυκείου Αθηνών ΠΕ03, ο Δρ. Κατσίρας Λεωνίδας, Σχ. Σύμβουλος, Νομικών-Πολιτικών Επιστημών, Παιδαγωγικής Ευθύνης του 40ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, Δ.Ε. Α΄ Αθήνας ΠΕ13, ο οποίος εισηγήθηκε πάνω στην πολιτική και νομική διάσταση του μύθου του Προμηθέα.
Στην ιστορική διαδρομή της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου, ενώ Εισήγηση στην προσωδία έκανε ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος.
Παραβρέθηκαν η Δρ. Ελένη Κρητικού, Σχολική Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του 21ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, Δ.Δ.Ε. Α΄Αθήνας ΠΕ04, η Δρ. Μαρία Κέκκου, Σχολ. Σύμβουλος Φιλολόγων Δ.Δ.Ε.  Α΄ Αθήνας ΠΕ02, που έκαμε εµπεριστατωµένη εισήγηση με θέμα, «Αναφορά στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου», και η Μαργαρίτα Μανδηλαρά, Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Γαλατσίου.
Στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» συμμετείχαν εξαιρετικοί λυρικοί καλλιτέχνες της όπερας με επικεφαλής τον μοναδικό μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο στο ρόλο του επαναστάτη Προμηθέα. Ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ανέπτυξε τον ρόλο του ήρωα με στεντόρεια φωνή και ασύγκριτη γκάµα φωνητικών αποχρωσεών.
Η δραματική σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στο ρόλο της τραγικής Ιούς καθήλωσε τους μαθητές με την ένταση της φωνής της και την απαράμιλλη ερμηνεία της της τραγωδού.
Ο άξιος τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος εντυπωσίασε τους μαθητές με την μοναδική ικανότητα του να ερμηνεύει εντυπωσιακά τους διαμετρικά αντίθετους ρόλους του Ωκεανού και Ερμή. 
Η σοπράνο Μαρίζα Κιοσέογλου ερμήνευσε με σθένος την άρια της Βίας και στο εντυπωσιακό φινάλε της όπερας το ρόλο της πολεμόχαρης Θεάς Αθηνάς που φέρνει την τιμωρία του Προμηθέα. Τους λυρικούς τραγουδιστές συνόδευσε στο πιάνο ο Παντελής Λεγάκης.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν διαδραστικά και οι μαθητές των Λυκείων με προσεγμένες παρουσίες επιμελημένες από τους καθηγητές των σχολείων τους.
Σημαντική ήταν η Διαδραστική συμμετοχή των μαθητών του 40ου Γενικού Λυκείου Αθηνών Δεύτερο που παρουσίασαν το Χορωδιακό της όπερας «Προμηθεύς Δεσμώτης», με την Χορωδία του 40ου Γενικού Λυκείου Αθηνών υπό την διεύθυνση της φιλολόγου και διαπρεπής μουσικού Τίτας Μαυρομάτη ΠΕ2 στο πιάνο. Συμμετείχαν οι μαθητές της: Βούτση Αργεντινή, Δοξοπούλου Ναταλία, Τσίκνα Ναταλία, Ταχτατζή Γωγω, Στεφανοπούλου Δήμητρα, Ντίκεν Εφη, Τουλούμη Πένυ, Τσόθλη Νατάσα, Τσαπραλή Χρύσα. Η ανάγνωση του δευτέρου χωρικού (Β' Στάσιμο) της τραγωδίας «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη απαγγέλθηκε από την μαθήτρια Δοξοπούλου Ναταλία. Τις φωτογραφίες έβγαλαν οι μαθητές Κόλλιας Παναγιωτης και Στάμος Νικόλαος.   
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησαν πάνω από 500 μαθητές υπό την επιμέλεια της Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη η οποία έκανε ένα εμπεριστατωμένο Συντονισμό.
Στο τέλος όλοι οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα πήραν βεβαίωση παρακολούθησης και επιμόρφωσης και βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες.
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες και στους μαθητές που με τόσο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον παρακολούθησαν και καταχειροκρότησαν την όπερα.
Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 40ου  Γενικού Λυκείου Αθηνών και του 21ου Γενικού Λυκείου Αθηνών για την συνεισφορά τους στην παρουσίαση του Προγράμματος, και τον Δήμο Γαλατσίου για την παραχώρηση της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Γαλατσίου «Θάνος Κωτσόπουλος» του Δημαρχείου Γαλατσίου.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...