Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

O ξεπεσμένος δερβίσης | Φένια Παπαδόδημα

Ένα σύγχρονο τζαζ κουιντέτο αναβιώνει τις διαδοχικές εντυπώσεις- ατμόσφαιρες του αριστουργηματικού αθηναικού διηγήματος του Α. Παπαδιαμάντη.
 Αποτυπώνει μ’ έναν αυθεντικό, πρωτότυπο και αυτοσχεδιαστικό τρόπο το παιχνίδι των λέξεων, των ήχων, των μελωδιών και των ρυθμών που ο συγγραφέας ανακαλεί χάρις σε μία υπέροχη λεκτική ενορχήστρωση. Ο απόηχος του βυζαντινού μέλους, πυρήνας του Παπαδιαμαντικού λόγου συναντά τον αυτοσχεδιασμό της φωνής πάνω σε ινδικές καρνατικές κλίμακες ως μεταφορική απόδοση του “καθαυτού αμανέ” που φέρει ο ξένος, ο δερβίσης.  Λούπες και σύγχρονα ηχητικά τοπία συνυπάρχουν με μία αρμονία που φέρει την επιρροή των γάλλων συνθετών του 19ου και 20ου αιώνα. Η μελωδία αιωρείται μεταξύ ανατολής και δύσης. Πηγή έμπνευσης υπήρξαν οι Debussy, Fauré, Poulenc, Boulanger, Messiaen,  Shorter, Evans, Coltrane, Alice Coltrane. Το μουσικό αυτό ποίημα ( ραψωδιακή όπερα ) είναι ένα είδος που ονόμασα έτσι μετά από χρόνια έρευνας με επίκεντρο τη μουσική αφήγηση της Οδύσσειας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική σύνθεση, σύλληψη: Φένια Παπαδόδημα
Αυτoσχεδιασμοί :
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ τύμπανα
DAVID LYNCH σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρονικά
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ τρομπέτα, φιλικόρνο, ηλεκτρονικά.
ΦΕΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑ φωνή, πιάνο, άρπα, λούπες.
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Λεωφ. Συγγρού 364, Αθήνα
03.04.2018
Τρ: 20:30
€15, €12, €8 (ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ, ΠΑΙΔΙΚΟ)

Έφη Χρυσού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Cosmos: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ

  Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμ...