Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

«Litanies - Λιτανείες» με την άλτο Αλεξάνδρα Αηδονοπούλου

O 15oς Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου υποδέχεται για άλλη μία φορά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, την contralto Αλεξάνδρα Αηδονοπούλου.
Η συναυλία θα λάβει χώρα τη Μεγάλη Δευτέρα (2/4), ενώ στο όργανο θα τη συνοδέψει η Ισπανίδα Loreto Aramendi.
Η συναυλία, που «ακούει» στο όνομα «Litanies -Λιτανείες» θα προσφέρει μια κατανυκτική εισαγωγή στο θείο δράμα που θα εξελιχθεί μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.
Πρόγραμμα
- Dietrich Buxtehude (1637-1707) // Toccata, BuxWV 156
- Johann Sebastian Bach (1685-1750) // "In deine Hände" from the cantata Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit, BWV 160 // "Esurientes implevit bonis" from Magnificat, BWV 243 // "Bist du bei mir", BWV 508 (aria by Gottfried Heinrich Stölzel (1690-1749))
- Jehan Alain (1911-1940) // Litanies
- Arvo Pärt (b./ γεν. 1935) // Pari Intervalo 
- Max Reger (1873-1916) // Ich sehe dich in tausend Bildern, Op. 105, No. 1 // Meine Seele ist still zu Gott, Op. 105, No. 2
- Johann Sebastian Bach // From the Organ Concerto in a min, BWV 593 - Allegro
- Michel Corrette (1707-1795) // Où s'en vont ces gays bergers // Tambourins // A la venue de Noël
- Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) // "Sei stille dem Herrn" from Elias Op. 70
- Maurice Duruflé (1902-1986) // Thème et variation sur le Veni Creator
 - Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) // "Eia Mater, fons amoris" from Stabat Mater
- Georg Friedrich Händel (1685-1759) // "But who may abide" from Messiah, HWV 56
Loreto Aramendi, Ισπανία (ES)
Για τις καλλιτέχνιδες:
Η άλτο Αλεξάνδρα Αηδονοπούλου πήρε πτυχίο πιάνου με Άριστα Παμψηφεί και Δικαίωμα Δεξιοτεχνίας και ειδικό πτυχίο αρμονίας με Άριστα από το Εθνικό Ωδείο. Ξεκίνησε σπουδές μονωδίας στο Ωδείο Αθηνών και παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μαθηματικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αγάπη της για τη μουσική την οδήγησε στη Βιέννη όπου αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στη μελέτη του κλασικού τραγουδιού τελειώνοντας τις σπουδές της στο Τμήμα Μονωδίας και Παιδαγωγικών της Μουσικής Ακαδημίας της Βιέννης (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) με Άριστα και τον τίτλο Magistra Artium. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε περίφημες εκκλησίες της Βιέννης όπως τις St. Michael, St. Peter, Hofburgkapelle, Schottenkirche και Lutherische Stadtkirche. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τη Μπαρόκ μουσική την καθιέρωσε ως σολίστ έργων της Παλαιάς Μουσικής κάνοντας τακτικές εμφανίσεις με σύνολα και ορχήστρες μπαρόκ μεταξύ άλλων στη φημισμένη Musikverein της Βιέννης και στο Auditorio Nacional στη Μαδρίτη.
Η Loreto Aramendi σπούδασε στο Κονσερβατόριο του Σαν Σεμπαστιάν, όπου έλαβε τα πτυχία της στο πιάνο, τσέμπαλο, όργανο και μουσική δωματίου. Σπούδασε επίσης όργανο στο Κονσερβατόριο της Μπαγιόν και στο Εθνικό Ανώτερο Ωδείο της Λυών, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο και το Εθνικό Δίπλωμα Ανώτατων Σπουδών. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Κονσερβατόριο του Παρισιού από όπου έλαβε το πρώτο βραβείο στο τσέμπαλο καθώς και το δίπλωμα μουσικών σπουδών. Κατέχει πτυχίο Ψυχολογίας. Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη καθώς και στην Ιαπωνία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ. Η Loreto διδάσκει στο Κονσερβατόριο του San Sebastian και είναι η οργανίστρια του οργάνου Cavaillé-Coll της Βασιλικής της Santa María del Coro. Έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα αποκατάστασης οργάνων. Το 2015 ηχογράφησε ένα διπλό CD στην Βασιλική της Santa María del Coro και το 2017 ένα διπλό CD στο Saint Ouen του Αββαείου της Ρουέν με τις μεταγραφές τουLouis Robilliard. Τα επόμενα σχέδια της περιλαμβάνουν συναυλίες στην Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία και Νορβηγία.
Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα
02.04.2018
Δε: 20:30
€12

Σταυρούλα Πανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Cosmos: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ

  Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμ...