Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Θεμιστοκλής Σοφούλης - Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Στις 24 Ιουνίου 1949 απεβίωσε ο πρωθυπουργός Θεμιστοκλής Σοφούλης σε ηλικία 89 ετών. Υπήρξε ο μακροβιότερος από τους κυριότερους πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής ζωής στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Κοσμοπολίτης, αρχαιολόγος στο επάγγελμα, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης ξεκίνησε μια αξιόλογη επιστημονική καριέρα στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαπενταετία του 19ου αιώνα, αλλά επέστρεψε στη γενέτειρά του τη Σάμο, τότε αυτόνομη ηγεμονία υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου, για να ασχοληθεί με την πολιτική. Έχοντας οδηγήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του στην ένωση με την Ελλάδα, εισήλθε το 1914 στην ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή ως συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου, για να αναδειχθεί στη συνέχεια σε ηγετική μορφή της παράταξης των Φιλελευθέρων και μετέπειτα του Κέντρου, ως βουλευτής, γερουσιαστής, υπουργός, πρόεδρος της Βουλής και πρωθυπουργός της χώρας.

Αξιοποιώντας ποικίλες αρχειακές και άλλες πηγές, ο Διονύσης Χουρχούλης εξιστορεί την πολιτική διαδρομή του Θεμιστοκλή Σοφούλη, φωτίζοντας πτυχές από την πλούσια δράση του σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Μια πορεία που σφραγίστηκε από τη θεμελιώδη προσήλωσή του στις ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού, αρχές που δοκιμάστηκαν ωστόσο μέσα στις δραματικές συγκυρίες του Εθνικού Διχασμού και του Εμφυλίου Πολέμου.

Ο τόμος (επιστημονική επιμέλεια: Ευάνθης Χατζηβασιλείου), ο τέταρτος της σειράς «Βιογραφίες Πολιτικών», διατίθεται από τα σημεία πώλησης των εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής https://tinyurl.com/ycugzj3u καθώς και από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα https://tinyurl.com/y84aed4b

Φωτογραφίες:

1. Η εφημερίδα «Ελευθερία» αναγγέλλει την είδηση του θανάτου του γηραιού πρωθυπουργού, 25 Ιουνίου 1949
Βιβλιοθήκη της Βουλής

2. Ο Σοφούλης καπνίζει πίπα
Βιβλιοθήκη της Βουλής

3. Ο πρωθυπουργός στο μέτωπο ανάμεσα σε αξιωματικούς και οπλίτες του Εθνικού Στρατού (πιθανώς κατά τις επιχειρήσεις στον Γράμμο και το Βίτσι, Σεπτέμβριος 1948)
Βιβλιοθήκη της Βουλής

4. Εξώφυλλο της έκδοσης

#Ίδρυμα_της_Βουλής #Εκδόσεις #Βιογραφίες_Πολιτικών #Θεμιστοκλής_Σοφούλης #Διονύσης_Χουρχούλης

Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...