Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

🔸 Μια στιγμή Ιστορίας🔸


Μια στιγμή Ιστορίας

🔸
«Από την έκρηξη της Κρητικής Επανάστασης το 1866 και εξής η βασιλεία του Γεώργιου Α΄ σημαδευόταν από επανειλημμένες εξωτερικές κρίσεις, τις περισσότερες φορές προϊόν εξελίξεων πέραν του ελέγχου της Αθήνας, οι οποίες όμως έθεταν το θέμα της ικανοποίησης ελληνικών εδαφικών αξιώσεων. Στο πλαίσιο αυτών των κρίσεων αναδεικνυόταν συχνά η αδυναμία του ελληνικού κράτους να επιδράσει στο εξωτερικό περιβάλλον του και να προωθήσει τις επιδιώξεις του. Η αδυναμία του οφειλόταν στην ισχνή στρατιωτική ισχύ του, η οποία ήταν απότοκη τόσο της κακής εσωτερικής οργάνωσης όσο και της έλλειψης πόρων. Ο εξωτερικός δανεισμός προκειμένου να επιτευχθεί κάποια οικονομική ανάπτυξη θα οδηγούσε τελικά στη χρεοκοπία το 1893. Η τελευταία, όπως ήταν άλλωστε γενικότερα η οικονομική καχεξία του ελληνικού κράτους, θα αποτελούσε έναν ακόμα παράγοντα εξάρτησης από τις Μεγάλες Δυνάμεις».
✔ «1909: Η μετάβαση της Ελλάδας στον 20ό αιώνα» του Σωτήρη Ριζά: https://bit.ly/3OvC4E8
Το 1909 σηματοδότησε την είσοδο της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Το στρατιωτικό κίνημα που πραγματοποιήθηκε στο Γουδί ήταν συνέπεια του άγχους ότι η χώρα, απροετοίμαστη και αδύναμη, έχανε τις εξελίξεις, υστερούσε έναντι των ανταγωνιστών της, των Μεγάλων Δυνάμεων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη διέξοδο πρότεινε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος κλήθηκε να δώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο στην Ανόρθωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...