Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

"Πόσο ζυγίζουν τα σύννεφα;"


 #ΒιβλίαΠΕΚ

⛱Βιβλία για το #καλοκαίρι
«Για να πείσουμε σήμερα τους εφήβους να πιάσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο, να ανακαλύψουν την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει η ανάγνωση, χρειαζόμαστε κείμενα που, χωρίς να παρασύρονται στην ευκολία και τη γλωσσική ευτέλεια, μπορούν παρ’ όλα αυτά να μιλήσουν στη δική τους γλώσσα. Το κλειδί βρίσκεται πάντα στην αφήγηση, είτε μιλάμε για λογοτεχνία είτε για κείμενα των ανθρωπιστικών επιστημών είτε για κείμενα των θετικών και φυσικών επιστημών. Εντέλει, η γλώσσα και η σκέψη είναι αδιαχώριστες: η συγκροτημένη σκέψη δεν μπορεί παρά να εκφραστεί σε μια συγκροτημένη γλώσσα, και το αντίστροφο· κι αυτό χρειάζεται επαφή με τον συγκροτημένο και καθαρό λόγο.
Το "Πόσο ζυγίζουν τα σύννεφα;" ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία βιβλίων που συνδυάζουν τη γλαφυρή ή και παιγνιώδη κάποιες φορές αφήγηση με την επιστημονική γνώση, αξιοποιώντας πολλά στοιχεία από την “ποπ” κουλτούρα των νέων (ήρωες των κόμικς, τηλεοπτικές σειρές, μουσική, κινηματογραφικές ταινίες). Περιλαμβάνει 40 κείμενα με θέματα από όλα τα επιστημονικά πεδία, μιλάει για τη ζωή και τη στάση των επιστημόνων που τα υπηρέτησαν και τα υπηρετούν, αλλά και κάνει επισημάνσεις που αφορούν τον ρόλο της επιστήμης στην κοινωνία, τα έμφυλα στερεότυπα στην επιστήμη, τη σχέση ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών κ.ά. »
✍️DAVID CALLE
📖ΠΟΣΟ ΖΥΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ;
και άλλες απλές ερωτήσεις με τις αντίστοιχες επιστημονικές απαντήσεις
Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...