Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

JACK L. DAVIS ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ

 


JACK L. DAVIS

ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ
Οι απαρχές της μυκηναϊκής Πύλου
Μετάφραση: Ευφροσύνη Μαργέλη
«Λίγα λόγια για το τι δεν είναι το παρόν βιβλίο. Πρώτα απ’ όλα δεν είναι μια εξαντλητική περιγραφή της πρώιμης μυκηναϊκής εποχής. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τίποτα δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο στον τομέα της αρχαιολογίας — είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε. Όπως το έθεσε ο προσωκρατικός φιλόσοφος Ηράκλειτος ο Εφέσιος, τὰ πάντα ῥεῖ, και ποτέ δεν μπαίνουμε στον ίδιο ποταμό δύο φορές. Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες σε σχέση με την Πύλο είναι περισσότερο ολοκληρωμένες απ’ ό,τι για άλλες θέσεις και γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι αποτελεί μια περίπτωση μελέτης που αξίζει να εξεταστεί σε βάθος. Ίσως κάποια μέρα να γίνει το ίδιο και με άλλα σημαντικά μυκηναϊκά κέντρα. Τότε θα έχει έρθει η στιγμή να ξαναγραφεί το εξαιρετικά σημαντικό "Η προέλευση του μυκηναϊκού πολιτισμού" του Όλιβερ Ντίκινσον και να μελετηθεί πιο ολοκληρωμένα ο ρόλος που είχε η επαφή με την Κρήτη στην εμφάνιση των μυκηναϊκών κρατών στην ηπειρωτική Ελλάδα.»
#Απόσπασμα, σελ 17, 18.
🖼Λεπτομέρεια από τον Αχάτη της Μάχης της Πύλου που βρέθηκε το 2015 από τους Davis και Stocker στον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή, σε έναν αγρό που γειτνιάζει με το Ανάκτορο του Νέστορα· κρητικό έργο της νεοανακτορικής εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...