Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Η Ελληνική σαφράν αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη στον κόσμο

Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.
Η #Κοζάνη στη Μακεδονία με το ήπιο κλίμα της παράγει την καλύτερη ποιότητα στον κόσμο του σαφράν που αναπτύσσεται σε αυτή την περιοχή εδώ και 500 χρόνια. Η Κλεοπάτρα το είχε εμποτισμένο στο λουτρό του νερού, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος έπλυνε τις πληγές της μάχης με και έπινε τσάι με σαφράν

Το #saffron, που ονομάζεται χρυσός της ελληνικής γης, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών λόγω του αρώματος, του χρώματος, της φαρμακευτικής και της αφροδισιακής ιδιότητας.
Οι ντόπιοι φυτεύουν σαφράν κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αφαιρούν τα στιγματάκια από το λουλούδι με το χέρι και στεγνώνουν προσεκτικά για να αποκτήσουν λεπτά νήματα crimson. Χρειάζονται περίπου 50.000 στίγματα για να πάρεις 100 γρ. κόκκινο σαφράν.
Η ετήσια παραγωγή καθαρού κόκκινου σαφράν, εξαρτώμενη από καιρού, κυμαίνεται από 6 τόνους έως 12 τόνους ετησί Εξάγεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ιαπωνία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ηνωμένες Αραβικές χώρες, Αυστραλία και αλλού και μπορεί να κοστίσει έως 2.000 ευρώ το κιλό.
Η δημοτικότητά του έχει μεγαλώσει κι άλλο από τη νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το στίγμα του σαφράν έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και επίσης να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Η Coopérative de Safran που δημιουργήθηκε το 1971 από Έλληνες παραγωγούς, είναι από τότε αποκλειστικά υπεύθυνη για τη συγκομιδή, διαλογή, επεξεργασία, συσκευασία και εμπορία όλης της παραγωγής σαφράν. Από το 1998 μπαίνει στο ′′ Μητρώο Προστατευόμενων Προσδιορισμών Προέλευσης ′′ (ΠΟΠ) από την Ελλάδα.
Όταν τα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν στα μέσα Οκτωβρίου, οι γυναίκες τα μαζεύουν το χέρι την αυγή όταν τα πέταλά τους είναι ακόμα κλειστά, ώστε οι οργανοληπτικές τους ιδιότητες να μην επηρεάζονται από την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς παράγοντες.
Επόμενο βήμα, τα κόκκινα στίγματα, συνήθως σε ομάδες των τριών, χωρίζονται από τα λουλούδια. Αρχίζουν να στεγνώνουν την ίδια μέρα σε θερμοκρασία περίπου 35 o, πριν διαχωρίσουν τα κόκκινα πιστόλια από τα κίτρινα, αφαιρώντας τις γύρη και τα ξένα στοιχεία, το στάδιο αυτό διαρκεί μεταξύ 20 και 60 ημερών. Τέλος, τα πιστόλια ζυγίζονται και συσκευάζονται για να εξακριβωθεί ότι το προϊόν πληροί αυστηρές προδιαγραφές διαχείρισης ποιότητας.
Ο ′′ Κόκκινος Χρυσός ′′ έρχεται σε αμέτρητα σπιτάκια μπαχαρικών, που χρησιμοποιούνται για όλα από τη ζαχαροπλαστική μέχρι τη ζαχαρόπαστα και λικέρ
Έχει γίνει επίσης δημοφιλής φαρμακευτική θεραπεία, χάρη στις πεπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του και χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα μαλλιών και ομορφιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...