Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Το μονοπάτι του Φωτός!

 


Ναός Επικούριου Απόλλωνα - Ανδρίτσαινα !

Επικούριος Απόλλων: Ο επονομαζόμενος και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» ναός χτίστηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα που έσωσε τους κατοίκους της Αρχαίας Φιγαλείας από την επιδημία πανούκλας που μάστιζε την περιοχή, την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Εδώ, σε υψόμετρο 1.131 μέτρων, στη Φιγαλεία βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής αρχαίος ναός, έργο του Ικτίνου, του μεγάλου αρχιτέκτονα της αρχαιότητας, που μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασαν τον Παρθενώνα. Το πανανθρώπινο αυτό στολίδι της αρχιτεκτονικής ήταν το πρώτο από τα θαυμαστά μνημεία της Ελλάδας, το πρώτο ελληνικό μνημείο που συμπεριελήφθη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.«Οι κολόνες του ναού εκφράζουν την ουσία όλης ετούτης της βουνίσιας αυστηρότητας κι ερημιάς». Τα λόγια του Καζαντζάκη συμπυκνώνουν το δέος και την ομορφιά του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα. Η πλαγιά όπου ο ναός είναι χτισμένος έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο. Ο ναός, στη σημερινή του μορφή, οικοδομήθηκε ανάμεσα στο 420 και το 400 π.Χ. και δεν ακολουθεί το συνήθη προσανατολισμό του άξονα Ανατολής-Δύσης αλλά Βορρά-Νότου. Με αρχαϊκά στοιχεία, αλλά και μεγάλες καινοτομίες αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού όλων των περιηγητών ανά τους αιώνες. Εικάζεται πως η κεντρική στήλη του ναού αντανακλούσε την πρώτη ακτίνα του θερινού ηλιοστασίου, αντιπροσωπεύοντας το αιώνιο απολλώνιο φως. Ο ναός συνδέεται με εντυπωσιακούς μύθους. Ένας από αυτούς λέει ότι τα θεμέλια είναι κατασκευασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο ναός να περιστρέφεται και να ακολουθεί τον πολικό αστέρα… Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο ναός του Επικούριου Απόλλων με των ναό τη Δήμητρας στην Ελευσίνα και την κορυφή του Ταϋγέτου (πυραμίδα) αποτελούν ένα τρίγωνο .
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1142
Η πεζοπορική μας διαδρομή ξεκινά μέσα από τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και ακολουθώντας/ το μονοπάτι που περπάτησε ο Παυσανίας το 2ο αιώνα μ.Χ. για να επισκεφθεί το Ναό θα φτάσουμε στην γραφική Ανδρίτσαινα με τα λιθόστρωτα δρομάκια της, την παραδοσιακή πλατεία και την ξακουστή Τρανή Βρύση , με έτος κατασκευής το 1724 . Η διαδρομή είναι ένας συνδυασμός μονοπατιών, γιδόστρατα και δασικού δρόμου , με υπέροχη θέα . Θα συναντήσουμε παλιά αλώνια, τη θέση "Ανάθεμα",( Εκεί, στις αρχές του 19ου αιώνα, μετά από ενέδρα Τούρκων σε Έλληνες, οι Τούρκοι έστησαν το κεφάλι του «πιο όμορφου παλικαριού της Γορτυνίας» πάνω σε βράχο. ) στη συνέχεια ένας χωματόδρομος μας οδηγεί προς την περιοχή "Καλαμιώνα" και ένα παλιό μονοπάτι προς την περιοχή "Σταυρούλι" όπου και θα αντικρίσουμε τα πρώτα σπίτια της Ανδρίτσαινας .
Πεζοπορική διαδρομή.
Βαθμός Δυσκολίας: A
Απόσταση Πεζοπορίας: χλμ .11,00
Ώρες πορείας: 4,30 με 5,00.
Υψομετρικά Ανάβασης: ~ +180μ
Υψομετρικά Κατάβασης: ~ -450μ
Υπάρχει η δυνατότητα και για μικρότερη διαδρομή 9,50χιλ.
Η διαδρομή πραγματοποιείται σε ορεινό περιβάλλον και απαιτείται καλή υγεία και στοιχειώδες επίπεδο φυσικής κατάστασης. Κάθε συμμετέχων σε πεζοπορία του συλλόγου μας έχει την αποκλειστική του ευθύνη . Οι συμμετέχοντες οφείλουν να σέβονται το φυσικό περιβάλλον του βουνού.
Η μετακίνηση θα γίνει με πούλμαν ,με τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα προστασίας και με ποσοστό πληρότητα που θα ισχύει την ημέρα τις εκδήλωσης .
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Κυριακή πρωί στις 7.00 πμ. στο γνωστό σημείο (Θηβών 222 και Σωκράτους ,φούρνος τα Γιάννενα 100 μέτρα από τον σταθμό μετρό της Ανθούπολης )
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Κυριακή βράδυ στις 21,30 μμ περίπου .
Δεν ξεχνάμε, μάσκες προσωπικό φαρμακείο ,φωτογραφικές μηχανές ,καλή διάθεση και χαμόγελα .
Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσεων στείλτε μήνυμα μέσω inbox ή ή στο E-mail.( fisikperipeteia@yahoo.com ) η επικοινωνήστε στα τηλ: 6932967222 Vodafone ΝΙΚΟΣ – 6936216921 wind ΝΙΚΟΣ – 6934794834 wind ΚΑΤΕΡΙΝΑ. Oι κρατήσεις των θέσεων θα γίνονται στους διοργανωτές .
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ! Όρεξη για περπάτημα και περιπέτεια! Σακίδιο πλάτης , νερό, σνακ , μποτάκια η παπούτσια πεζοπορίας , μπατόν , αδιάβροχο , προσωπικό φαρμακείο -επιπλέον ρουχισμός και παπούτσια για την επιστροφή (καλό θα είναι να τα αφήσουμε στο πούλμαν). - Το όχημα μεταφοράς θα μας περιμένει στο τέλος της διαδρομής όπου και θα ολοκληρώσουμε τη δραστηριότητά μας, οπότε αφήνουμε στο όχημα ότι δεν μας είναι απαραίτητο για την πεζοπορία.
Κόστος συμμετοχής: 23€ .
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:
-τη μεταφορά μας προς και από τον προορισμό μας με Πούλμαν .
-τις διαδρομές.
-έξοδα οδηγού.
-διόδια .
-Φ.Π.Α 24%.
-ότι άλλο απαιτείται για την πραγματοποίηση της εκδρομής .
Ακυρώσεις 4 μέρες πριν την πεζοπορία δεν επιστρέφονται οι συμμετοχές αν δεν καλυφθεί η θέση..
Όλες οι εξορμήσεις πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους οδηγούς βουνού απόφοιτους σχολής .
Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στην δραστηριότητα, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του. Επίσης όσοι συμμετέχουν στις εκδρομές και βγάζουμε φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης). ). Επίσης πρέπει να έχουν άριστη σωματική & ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες, ασθένειες..
ΚΥΡΙΑΚΉ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2021 ΣΤΙΣ 7 Π.Μ. UTC+03 – 9:30 Μ.Μ. UTC+03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...