Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Σέλας - Πλανητάριο Θεσσαλονίκης

 
Το Σέλας είναι φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται στους πόλους της Γης και αποτελεί ένα αποτύπωμα της επίδρασης του Ήλιου στη Γη. Η εμφάνισή του οφείλεται στην είσοδο των σωματιδίων του ηλιακού ανέμου στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης.

☀️Συγκεκριμένα, ο ηλιακός άνεμος είναι μια ροή φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπεται από τον Ήλιο και η οποία αποτελείται κυρίως από πρωτόνια και ηλεκτρόνια.
🌍Το μεγαλύτερο ποσοστό των σωματιδίων αυτών «αποκρούεται» φτάνοντας στη Γη, χάρη στο μαγνητικό της πεδίο που δρα σαν ασπίδα. Ένα ποσοστό όμως καταφέρνει και «τρυπώνει» στην ατμόσφαιρα διεγείροντας τα άτομα οξυγόνου και αζώτου που βρίσκονται εκεί.
🤩Βέβαια, η φύση πάντοτε θέλει να βρίσκεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κατάσταση! Συνεπώς, τα διεγερμένα άτομα σύντομα αποδιεγείρονται, εκπέμποντας φως και αποβάλλοντας έτσι την περίσσεια ενέργειας. Τότε εμφανίζονται οι εντυπωσιακές πολύχρωμες «κουρτίνες» του σέλαος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...