Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Dimensional Performer ǀ Θέατρο της Έρευνας - Δωρεάν Μαθήματα Fabrica

 

Δωρεάν Δεκαήμερο Μαθημάτων ǀ Fabrica Lab 2021 - 2022


Mάθημα: Dimensional Performer ǀ Θέατρο της Έρευνας
Εισηγητής: Φάνης Κατέχος
Πότε: 01, 02, 03 Οκτωβρίου 2021, 17:00 - 19:30
Που: Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Κρατήσεις ǀ Πληροφορίες: (+30) 6973597570

Σημείωση: Για τη συμμετοχή στα ανοιχτά μαθήματα είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης, καθώς τα τμήματα θα είναι ολιγομελή και θα διατηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που αφορούν τον Covid-19.

Περιγραφή Μαθήματος:
Στον ετήσιο κύκλο μαθημάτων “Θέατρο της Έρευνας” οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν ως «Διαστατοί Ηθοποιοί / Καλλιτέχνες» (Dimensional Performers), δηλαδή Performer, οι οποίοι:

• Αυτό-διαχειρίζονται την τέχνη τους
Μαθαίνουν πως να ερευνούν, να είναι ανεξάρτητοι δημιουργοί και εκπαιδευτές (trainer) παραστατικών τεχνών, αλλά και πως να είναι αποδοτικοί με την παρουσία τους μέσα σε μια ομάδα και στα χέρια ενός άλλου δημιουργού
• Έχουν πολυδιάστατη οπτική των παραστατικών τεχνών και είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να ελίσσονται με ποικίλους ερμηνευτικούς τρόπους
Λαμβάνουν μια σφαιρική θεατρική εκπαίδευση και πολλαπλά ερεθίσματα με σκοπό να επιλέξουν την δική τους ειδίκευσή στις παραστατικές τέχνες. Γνωρίζουν πρακτικά και θεωρητικά το σωματικό θέατρο (physical theater), το θέατρο της επινόησης (devised theater), το θέατρο δρόμου (street theater / street performance), τη παράσταση σε δημόσιο χώρο (site specific performance) και το θέατρο ως κοινωνικό και ανθρωπολογικό εργαλείο (social theater).
Κατά την διάρκεια των 3 τριμήνων του ετήσιου θεατρικού εργαστηρίου, οι ασκούμενοι θα εκπαιδευτούν πάνω σε παγκοσμίως γνωστές μεθόδους και τεχνικές σωματικού θεάτρου (physical theater), αλλά και τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί μέσα από το ίδιο το μονοπάτι του Θεάτρου της Έρευνας. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στα ακροβατικά εδάφους, σε τεχνικές σωματικού Θεάτρου του Jerzy Grotowski και του Odin Teatret, στην πρακτική της yoga και του qigong, σε τεχνικές μιμικής και θεατρικού clown, καθώς και σε τεχνικές υποκριτικής της Susan Batson.

Πιο αναλυτικά ανά διδακτικό τρίμηνο:

Οκτώβριος ǀ Νοέμβριος ǀ Δεκέμβριος
«Κατάδυση»

Στο 1ο τρίμηνο οι συμμετέχοντες:
• Επαναπροσδιορίζουν την παρουσία τους στο εδώ και τώρα.
• Ανακαλύπτουν τα εργαλεία που διαθέτουν ως performer / ερμηνευτές (σώμα, νους και συναίσθημα).
• Επεκτείνουν τα όρια της σωματικής και νοητικής τους αντοχής και μαθαίνουν να διαχειρίζονται την ενέργεια σε ποικίλες σωματικές πράξεις.
• Εντοπίζουν τις ορατές και αόρατες μάσκες τους και εργάζονται στο να φέρουν τον εαυτό τους στο «σημείο μηδέν» ή «λευκό πανί», όπου όλα καταγράφονται από την αρχή.
• Εργάζονται εντατικά με το κέντρο του σώματος για την διεύρυνση της συνειδητότητας στην κίνηση και την απελευθέρωση της αναπνοής.

Ιανουάριος ǀ Φεβρουάριος ǀ Μάρτιος
«Αλαλαγμός»

Κατά το 2ο τρίμηνο,
• Γίνεται εισήγηση των συμμετεχόντων στη σχέση του σώματος με τον ήχο που αυτό παράγει (σωματοποιημένος ήχος).
• Οι ασκούμενοι ανακαλύπτουν τον φυσικό – πρωτόγονό τους ήχο και εργάζονται στην ενδυνάμωση του αναπνευστικού συστήματος και των σωματικών τους ηχείων.
• Δημιουργούνται αδιάσπαστοι δεσμοί του ατόμου με το σύνολο και δημιουργούν εκ νέου σχέσεις με τον περιβάλλοντα χώρο και τα αντικείμενα / σώματα που περιλαμβάνει.

Απρίλιος ǀ Μάιος ǀ Ιούνιος
«Παραγωγή»

Στο τελευταίο τρίμηνο του εργαστηρίου οι ασκούμενοι:
• Οργανώνουν το πρακτικό και θεωρητικό υλικό που έχουν συλλέξει και έχει παραχθεί από τους ίδιους.
• Δημιουργούν το προσωπικό τους training, το οποίο καλούνται να μοιραστούν με την ομάδα.
• Παρουσιάζουν το παραστατικό υλικό που έχουν δημιουργήσει μέσα σε μια σκηνοθετημένη σύνθεση.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 1 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2021 ΣΤΙΣ 5 Μ.Μ. UTC+03 – 7:30 Μ.Μ. UTC+03
Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...