Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

προετοιμασία με alexander & somatic voicework |


 πακέτο 4 μαθημάτων των μεθόδων alexander & somatic voicework

για τις εξετάσεις των δραματικών σχολών
κίνηση | αναπνοή | φωνή
φυσική παρουσία | σκηνικό άγχος
ΔΙΔΑΚΤΡΑ πακέτου 4 μαθημάτων
€100 (προπληρωμή στην κράτηση)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
4 μεθήματα 45λεπτών
κατόπιν ραντεβού
ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
καθημερινές 10πμ-8μμ
COCHLEA studia
Βαλτετσίου 40, 10681 Αθήνα
10λ από το μετρό Πανεπιστήμιο
ΡΑΝΤΕΒΟΥ
690 9853 355
contact@georgiapaizi.com
ή με μνμ στη σελίδα
facebook.com/georgiapaizipage


Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΪΖΗ διδάσκει τη μέθοδο Alexander, κίνηση, & βιωματική ανατομία στην επαγγελματική εκπαίδευση των ηθοποιών από το 2017, στρατηγικές αυτοσχεδιασμού και scoring από το 2014, και somatic voicework από το 2019 (Σχολή Θεάτρου «δήλος», Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, Φεστιβάλ Χορού Akropoditi, Μουσικό Χωριό, Chisenhale Dance Space, Tanzfabrik Berlin, DOCK11, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Επαγγελματική Σχολή Χορού Μάρως Μαρμαρινού, κ.ά. επαγγελματικές σχολές, ωδεία, στούντιο και φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Λονδίνο και το Βερολίνο). Έχει επίσης παρουσιάσει την τεχνική Alexander με τη μορφή πρακτικών εργαστηρίων ως προσκεκλημένη άλλων μαθημάτων, στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ (Υποκριτική), στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΠαΠελ (Μέθοδοι Εκπαίδευσης του Σώματος), και στο τμήμα Μαιευτικής του ΠαΔΑ (Εναλλακτικές Μέθοδοι Μαιευτικής & Γυναικολογίας).
Έχει μια συνολική εποπτεία των πρακτικών somatics, τις οποίες μελετά από το 2005 συστηματικά, ενώ από το 2020 διοργανώνει τον εκπαιδευτικό κύκλο ΣΥΝΑΣΚί - δεκατέσσερις μέθοδοι somatics (με την σύμπραξη δεκατεσσάρων δασκάλων/καλλιτεχνών από τον χώρο του χορού και των παραστατικών τεχνών), και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΦώΝΗ|ΜΜ|Α, για τη φωνή, τη μυϊκή μάσκα και την αναπνοή του ηθοποιού.
Ως χορογράφος συνεργάζεται με την COCHLEA res. Η COCHLEA res επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ από το 2020. Η Γεωργία Παΐζη είναι ARTWORKS/SNF fellow 2021 στο πεδίο της χορογραφίας.

Εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Alexander στο Λονδίνο (τριετής εκπαίδευση δασκάλων, London Centre for Alexander Technique and Training, πιστοποίηση Society of Teachers of the Alexander Technique), όπου μελέτησε επίσης ανατομία & φυσιολογία (με το College of Cranial-Sacral Therapy, στο British College of Osteopathic Medicine). Σπούδασε χορογραφία και τεχνικές (MA Creative Practice - Dance Professional Pathway, με το Independent Dance στο Trinity Laban Conservatoire of Music & Dance, υποτροφία Gill Clarke, βραβείο TLDA), με τις/τους E Karczag, M Tufnell, R Butcher, R Lee, G Agis, D Hay, C McHose, L Nelson, S Forti, D Lepkoff, KJ Holmes, J Hamilton, D Dunn, R Higler κ.ά, και μελέτησε somatic voicework προσεγγίσεις με τις/τους Catherine Fitzmaurice, Total Vocal Freedom, Ted Dymon, καθώς και στο πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης πτυχιούχων «Η Φωνή στο Τραγούδι - Διερεύνηση, Συνειδητοποίηση & Άσκηση του Μηχανισμού της Φωνής» του ΕΚΠΑ. Σπούδασε θέατρο στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΠαΠελ (2003-7), και θεωρία του χώρου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός (2009-12).
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ALEXANDER βρίσκεται στην παιδαγωγική οικογένεια των somatics, πλάι σε ολιστικές προσεγγίσεις στην ορθοσωμική και την φυσική αγωγή (όπως το Feldenkrais, το Rolfing, και το Pilates), εφαρμογές της Yoga στον δυτικό κόσμο, μεθόδους βιωματικής ανατομίας (BMC), αλλά και τεχνικές χορού (Skinner Releasing Technique, Contact Improvisation). Εκείνο που διακρίνει τη μέθοδο Alexander είναι η μακρά της παράδοση στην εκπαίδευση του performer, καθώς και η καίρια συνεισφορά της στην ανάπτυξη σχεδόν όλων των παραπάνω συστημάτων.

Η μέθοδος Alexander είναι αναπόσπαστο εργαλείο του performer. Ηθοποιός ο ίδιος, στις αρχές του 20ού αι. στην Αυστραλία, ο FM Alexander συλλαμβάνει τη μέθοδο όταν χάνει τη φωνή του. Mε προφορικές οδηγίες, ανατομικές πληροφορίες και ήπιες χειρονομίες, η μέθοδος Alexander συμβάλλει στην κατανόηση της μυοσκελετικής μηχανικής, ασκεί την κιναισθητική νοημοσύνη και προσφέρει ισορροπία και συντονισμό, καλλιεργώντας την ψυχοσωματική ετοιμότητα του ηθοποιού, καθώς και τα επιμέρους τεχνικά του μέσα (φωνή, αναπνοή, φυσική κατάσταση). Απελευθερώνοντας το σώμα από τις συνήθειες του εαυτού που ασυνείδητα αναπαράγουμε σε στάση και σε κίνηση, η μέθοδος Alexander εξοικειώνει τον ηθοποιό με το ελάχιστο της σωματικής έκφρασης, από όπου πια μπορεί να έχει τον συνειδητό έλεγχο, ενώ συμβάλλει επίσης στην αυτοπεποίθηση και τη φυσική του παρουσία.
O FM Alexander εκπαίδευσε τους πρώτους δασκάλους στη μέθοδό του τη δεκαετία του 1930 στο Λονδίνο. Σήμερα, η μέθοδος Alexander διδάσκεται ως βασικό μάθημα σε Δραματικές Σχολες, Ακαδημίες Χορού και Ωδεία παγκοσμίως. Ενδεικτικά: Tisch NYU, Guildhall School Music & Drama, The Juilliard School, Actors Studio Drama School, The Central School of Speech & Drama, LISPA, Rose Bruford College, University of Chicago, Yale University, Universitat der Kunst Berlin, Zurich University of the Arts, RADA, Amsterdam University of the Arts, ArtEZ Arnhem, Sarah Lawrence College.
H SOMATIC VOICEWORK προσέγγιση στη φωνητική εκπαίδευση είναι κι αυτή προϊόν της εισόδου της βιωματικής ανατομίας και των πρακτικών επανεκπαίδευσης στη σωματική εκπαίδευση του ηθοποιού και του ερμηνευτή εν γένη. Στην πλειοψηφία τους, οι s.v. προσεγγίσεις στη φωνή και την αναπνοή προάγουν τη ρινική έναντι της στοματικής εισπνοής, και ασκούν τη μυϊκή μάσκα του προσώπου, την περιφερειακή όραση, καθώς και την σπονδυλική στήλη και ολόκληρο τον σκελετικό και μυϊκό εαυτό ως βασικά μέρη του φωνητικού και αναπνευστικού συστήματος.

Η s.v. προσέγγιση στη φωνή και την αναπνοή αριθμεί ένα πλήθος εισηγητών και συστημάτων, με πιο πολυσυλλεκτική ίσως αυτών τη μέθοδο της Catherine Fitzmaurice, Fitzmaurice Voicework, ένα σύστημα φωνητικής επανεκπαίδευσης που βασίζεται στις πρακτικές αποδόμησης της Βιοενέργειας, αλλά συνεισφέρει μια μη παρεμβατική, συνειδητά οριζόντια και συμπεριληπτική ανανέωσή αυτών, χάρη στα εργαλεία που η CF δανείζεται από τις μεθόδους Alexander και Feldenkrais, σε συνδυασμό με κάποια κινητικά μοτίβα από τη Yoga.
​​
Η Catherine Fitzmaurice, ηθοποιός του Robert Wilson, της Anne Baxter και του Brian Bedford, σπούδασε στο Royal Central School of Speech and Drama (Λονδίνο), στο Πανεπιστήμιο του Michigan, και στο International Phonetics Association, ενώ εκπαιδεύτηκε στη Βιοενέργεια από τον ίδιο τον Alexander Lowen. Η FV διδάσκεται στο Yale School of Drama, Harvard University, στο NYU, στο Rose Bruford College του Λονδίνου, κ.α.​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...