Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

"Το πέταγμα του φλαμίνγκο", διηγήματα του Δημήτρη Χ. Φωτόπουλου‏


Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αιώρα η συλλογή διηγημάτων του πρωτοεμφανιζόμενου Δημήτρη Χ. Φωτόπουλου, με τίτλο Το πέταγμα του φλαμίνγκο.  
Shape
Σε πρώτη ανάγνωση θα λέγαμε ότι ένας ανήσυχος και περίεργος νέος της γενιάς του '70 ταξιδεύει και περιπλανιέται σε Ευρώπη και Αμερική: Νέα Υόρκη, Βουδαπέστη, Πράγα, Ρώμη αλλά και Νάπολη, Φλωρεντία, Μπολόνια, Μιλάνο, Βενετία, Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη είναι οι πόλεις που τον φιλοξενούν, τον ενθουσιάζουν ή απλώς πλαισιώνουν ως φόντο τις ιστορίες του. Με ουδετερότητα ο αφηγητής περιπλανάται, παρατηρεί και σχολιάζει, αναμετριέται με το τυχαίο, τη στιγμή και την έκπληξη. 
Αλλά η πολυεπίπεδη αφήγηση που διαπνέει τα εννέα διηγήματά του, καταβυθίζεται στη συνέχεια –υπό τους ήχους κυρίως ροκ αλλά και τζαζ ή κλασικής μουσικής– σε μια σύνθετη ανάγνωση των πόλεων, των ετερόκλητων ανθρώπων, των άδοξων και φιλόδοξων ερώτων τους, των πολιτικοκοινωνικών κινημάτων, των συγκρούσεων αλλά και των αποθεωτικών συναυλιών, διεισδύοντας με την ίδια φαινομενική ουδετερότητα στις αντιφάσεις των ανθρώπων και της ζωής. 
Ο αφηγητής, και κεντρικός ήρωας ταυτόχρονα, διαθέτει και εκθέτει τη δύναμη και την αμεσότητα του βιωμένου χρόνου οδηγώντας μας σ' ένα σύγχρονο οδοιπορικό γνώσης και ενηλικίωσης. 
Ο Δημήτρης Χ. Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Σουηδία και στη Νέα Υόρκη. Ταξίδευε από μικρός, καθώς ο πατέρας του υπηρέτησε σε ελληνικές πρεσβείες διαφόρων χωρών της Ευρώπης. Ταξιδεύει ακόμα... Με τη γραφή ασχολείται πολλά χρόνια αλλά μ' αυτή τη συλλογή διηγημάτων κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του. 
Shape
ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 11, 106 79 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210 38 39 000, FAX: 210 38 39 039, 
e-mail: info@aiora.gr, www.aiora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...