Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Η Ντίβα της Ελληνικής Όπερας Ειρήνη Κώνστα σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην «Ολυμπιακή Φλόγα» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας 2017

Την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 και Ώρα 21:30 η Όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου βασισμένη στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Πέτρας - Σκηνή «Πήτερ Μπρουκ».
Η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Ειρήνη Κώνστα έχει αναλάβει το εγχείρημα να σκηνοθετήσει το έργο ενώ παράλληλα πρωταγωνιστεί στο ρόλο της Δηιάνειρας.
Μαζί της συμμετέχουν αξιόλογοι πρωταγωνιστές της όπερας με επικεφαλής τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο στο ρόλο του Ηρακλή, ο τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος στο ρόλο του Ευρυσθέα, ο βαρύτονος Δημήτρης Παπαγεωργίου στο ρόλο του Ύλλου και η υψίφωνος Δήμητρα Καμίτση στο ρόλο της  Αλκμήνης.
Την μουσική διεύθυνση στο πιάνο έχει η Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη, και θα συμμετέχει η Σταυρούλα Μέντη στο βιολί. 
Ειρήνη Κώνστα, Βασίλης Ασημακόπουλος
Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής 2014
Όπερας «Ολυμπιακή Φλόγα» βασισμένη στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή
Η σύγχρονη αριστουργηματική όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου, έκανε το θριαμβευτικό της ντεμπούτο στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης στις 26 Μαρτίου 2016. Στις 5 Ιουλίου 2016 ξαναπαρουσιάστηκε με αρχαία ελληνικά κοστούμια και σκηνοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Θερινό Φεστιβάλ της Αστόριας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου είναι μια όπερα σε δύο πράξεις που σχετίζονται με το μύθο του Ηρακλή και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η όπερα στο σύνολό της βασίζεται στην Ολυμπιακή φλόγα και όπως ξεδιπλώνεται μας δίνει τη θεμελιώδη έννοια πίσω από το αρχαίο ελληνικό θρησκευτικό τελετουργικό, με σκοπό να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στους θεούς.
Η πρώτη πράξη της όπερας περιλαμβάνει ποιήματα από τον Όμηρο (Ομηρική ύμνοι), τον Πίνδαρο (Ολυμπιακοί ύμνοι «Ολυμπιόνικοι»), και τον Ησίοδο (Έργα και Ημέραι).
Η δεύτερη πράξη της όπερας βασίζεται στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Στις Τραχίνιες, περιγράφονται τα βάσανα του Ηρακλή και η εξιλέωση της Δηιάνειρας, με τον τραγικό θάνατό της. Η οπερατική τραγωδία «Ολυμπιακή Φλόγα» παρουσιάζει την ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία με δωρικό λυρισμό, και ως μουσούργημα είναι ένα έργο με συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η σύνθεση και ενορχήστρωση της όπερας επηρεάζεται από την μετα-ρομαντική εποχή στη μουσική και από άλλα κλασικά στοιχεία της ελληνικής αρχαιότητας καθιστώντας έτσι μια avant-garde όπερα της νέας χιλιετίας. Κατέχει δεσπόζουσα θέση σε αυτό το έργο όπως και σε άλλα του Παναγιώτη Καρούσου η έξαρση του λυρισμού, η οποία σχετίζεται και με την αρχαία ελληνική τραγωδία.
Η όπερα έκανε Παγκόσμια πρεμιέρα το 2005 στον Καθεδρικό Ναό του Μόντρεαλ (Βασιλική Notre-Dame) με σολίστ, χορωδία και μεγάλη συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Andre Gauthier.
Στην Ελλάδα, η όπερα παρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή το 2014, με κοστούμια σε σκηνοθεσία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου που πρωταγωνίστησε στο έργο και Δηιάνειρα την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, επισης συμετιχαν η σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη ως Μακαρία, και η σοπράνο Νάνσυ Παπακωνσταντίνου ως Αλκμήνη.
Άριες και ντουέτα απο το έργο διηύθυνε ο Μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης στην Αίθουσα εκδηλώσεων και συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», και στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.
Το στυλ bel-canto των αριών και ο μελαγχολικός ρομαντισμός αναδεικνύουν το έργο ως ένα σημαντικό οπερατικό αριστούργημα της νέας εποχής, «μιά πρωτότυπη έξαρση του λυρισμού στην όπερα».
«Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου
Όπερα βασισμένη στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή
Συμμετέχουν:
Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ηρακλής: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ευρυσθέας: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος
Αλκμήνη: Δήμητρα Καμίτση, σοπράνο
Ύλλος: Δημήτρης Παπαγεωργίου, βαρύτονος
Σταυρούλα Μέντη, βιολί 
Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη, πιάνο.
Παρουσίαση: Πολιτισμού Αθλητισμού & Νέας Γενιάς του Δήμου Πετρούπολης.
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών.
Υποστήριξη: Ελληνοδιεθνής ΜΚΟ, Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, φιλόλογος.
Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας 2017.
Τρίτη 18 Ιουλίου 2017. Ώρα 21:30
Θέατρο Πέτρας - Σκηνή «Πήτερ Μπρουκ».
Πληροφορίες:
Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας 2017
Δήμος Πετρούπολης
Θέατρο Πέτρας
Τηλέφωνο θεάτρου: 210 5012402
Τηλέφωνο ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ: 210 5066955
Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

Γενικές Πληροφορίες
Αποστάσεις
Το Θέατρο Πέτρας απέχει 18 χμ. από το αεροδρόμιο (25 λεπτά), βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα βόρεια προάστια (15 λεπτά), και απέχει 20 λεπτά από την πλατεία της Ομόνοιας.
Διαδρομές
 Βουλιαγμένης – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Ιερά οδός – Θηβών Πετρουπόλεως.
 Εθνική οδός προς Περιστέρι/Ίλιον – Α. Παπανδρέου - Ανατ. Ρωμυλίας.
 Λένορμαν – Π.Τσαλδάρη – Θηβών – Πετρουπόλεως.
 Αττική Οδός έξοδος Λ. Δημοκρατίας
 ΜΕΤΡΟ Άγιος Αντώνιος – Λεωφ. Γραμμή 700 με κατάληξη το Θέατρο Πέτρας
 Parking: Το Θέατρο Πέτρας διαθέτει το δικό χώρο στάθμευσης τεράστιο parking.
Λεωφορεία
Στην περίπτωση που δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, τα αστικά λεωφορεία Α11, Β11, 717 από την πλατεία Βάθης, σας μεταφέρουν σε μισή ώρα , ακριβώς δίπλα στο θέατρο.Τα λεωφορεία αυτά περνούν δίπλα από τον ηλεκτρικό σταθμό της πλατείας Αττικής, στον οποίο φτάνετε και με όλες τις γραμμές του Μετρό. 
Από Αγία Παρασκευή – Χαλάνδρι – βόρεια προάστια, παίρνετε την αστική γραμμή 421 προς Πειραιά, και αλλάζετε στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων με την Α11 ή Β11.
Η ίδια αλλαγή γίνεται αν έχετε φύγει και από τον Πειραιά προς τα βόρεια προάστια με τις γραμμές 705 και 420
Από Πειραιά – Αιγάλεω με την αστική γραμμή 703, αλλάζετε στο τέρμα
  Θηβών με την Α11 ή Β11. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τραγούδια του συνθέτη Π. Καρούσου για Μάρκο Μπότσαρη και Λόρδο Βύρωνα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

  Εκδήλωση με έργα του συνθέτη Π. Καρούσου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών Υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων   Τετάρτη 20 Μαρτίου 202...