Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Ζοοm στο Δουργούτι

Η γειτονιά του Δουργουτίου έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί. Γι' αυτό και τα Zoomάκια –οι έφηβοι δηλαδή που συμμετέχουν στο εργαστήριο δημοσιογραφίας, φωτογραφίας και γραφιστικής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση «Zoom στο Παρασκήνιο»– βγήκαν έξω για να γνωρίσουν μία από τις πλέον ιστορικές γειτονιές της Αθήνας.
Tα Zoomάκια, εξοπλισμένα με τις φωτογραφικές τους μηχανές, τα δημοσιογραφικά τους κασετοφωνάκια και τα μπλοκάκια τους, περιηγηθήκαν την περιοχή, έμαθαν την ιστορία του Δουργουτίου από τους κατοίκους και από καλλιτέχνες που έχουν δουλέψει εκεί, γνώρισαν τα μνημεία και άκουσαν ιστορίες. Ιστορίες για τους Αρμένιους και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, αλλά και για τους εσωτερικούς μετανάστες που έζησαν επί δεκαετίες σε παράγκες, δημιουργώντας ωστόσο μια δυναμική μικροκοινωνία ομοψυχίας και αλληλεγγύης, μέχρι και για το Μπλόκο του Δουργουτίου και τη μαζική εκτέλεση πολιτών από το ναζιστικό καθεστώς. Φαντάστηκαν τον ποταμό Ιλισό να κυλάει ακόμα εδώ, τα βυρσοδεψεία στις όχθες του, την Αρμένικη Αγορά, το κέντρο της γειτονιάς με τα λαχταριστά καλούδια που προσέλκυαν ανθρώπους από όλη την Αθήνα.
Στη φωτογραφική τους έκθεση, «Zoom στο Δουργούτι» (10 έως 16 Ιουλίου 2017), τα παιδιά μας καλούν να δούμε τα φωτογραφικά τους έργα και να πάρουμε το χάρτη που έφτιαξαν ειδικά για εμάς, προκειμένου να μας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε κάποια σημαντικά σημεία της περιοχής και της ζωής της μέσα από τα δικά τους μάτια.
* Εγκαίνια: 10 Ιουλίου στις 19:00
* Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη 2η Δημοτική Κοινότητα Δήμου Αθηναίων, τους κατοίκους του Νέου Κόσμου, την καλλιτεχνική ομάδα UrbanDig Project και την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου.
* Περισσότερες πλητοφορίες εδώ:http://www.sgt.gr/gre/SPG1944
Φανοσθένους 17-19, Νέος Κόσμος
10.07.2017 - 16.07.2017
12:00-20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μαρία Σπανουδάκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Cosmos: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ

  Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμ...