Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ

«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΣΟΥΓΙΟΥΛ»
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ (1958-2018)

ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΙΦΩΝΟ ΜΑΡΑ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΙΔΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΕΣΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟ ΝΙΑΡΧΟ

Συμμετέχει ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος

Οι δύο διακεκριμένοι καλλιτέχνες η υψίφωνος ΜΑΡΑ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΙΔΟΥ και ο μαέστρος ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ με ένα μοναδικό τρόπο, εφάμιλλο της καριέρας τους στο λυρικό, cross over και το ποιοτικό ελαφρό τραγούδι θα παρουσιάσουν μαζί με τον εξαίρετο τενόρο Αντώνη Κορωναίο ένα μουσικό αφιέρωμα με τα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ που αγαπήθηκαν απ´ όλο τον κόσμο (συνθέτη του «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» σε στίχους Μίμη Τραϊφόρου).

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΥΓΙΟΥΛ ήταν κορυφαίος συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού και πρωτομάστορας του αρχοντορεμπέτικου. Ήταν ένας συνθέτης που εκινείτο με εξαιρετική συνθετική δεινότητα κι ευκολία ανάμεσα στα διάφορα είδη του τραγουδιού (όπως βαλς, ταγκό, τσάρλεστον, χαμπανέρα κ.ά.) τα οποία τραγούδια του αγαπήθηκαν και ακόμα αγαπιούνται! Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή ξαφνικά και μάλιστα πολύ νωρίς σε ηλικία 52 ετών .Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Σουγιουλτζόγλου. Γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, μάλλον το 1906. Στη Σμύρνη πήρε τα πρώτα του μαθήματα πιάνου. Βρέθηκαν οικογενειακώς στην Αθήνα το 1922 αλλά η μουσική του καριέρα ξεκίνησε στην Τρίπολη, το 1924, όπου παραθέριζε με την οικογένεια του.

Αφού κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της οικογένειάς του, άρχισε να εργάζεται αρχικά ως ακορντεονίστας σε μεγάλες ορχήστρες (όπως του Θεόδωρου Παπαδόπουλου αλλά και του Εντουάρντο Μπιάνκο στις κατά καιρούς επισκέψεις του στην Ελλάδα) και αργότερα και ως συνθέτης. Τα τραγούδια του δισκογραφούνται και γίνονται μεγάλες επιτυχίες από τη Σοφία Βέμπο («Άσε τον παλιόκοσμο να λέει», «Ζεχρά», «Θα καθόμουνα πλάι σου»), τη Δανάη («Ας ερχόσουν για λίγο»), τον Φώτη Πολυμέρη («Άστα τα μαλλάκια σου»), τον Τώνη Μαρούδα («Λίγες καρδιές αγαπούνε»), τη Στέλλα Γκρέκα («Πού να ‘σαι τώρα») και από πολλούς άλλους.
Στον πόλεμο του '40 ο ίδιος θα πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο, ενώ τα τραγούδια του, πρωτότυπα και παρωδίες, θα δίνουν τη δική τους μάχη στα αθηναϊκά θέατρα και στο ραδιόφωνο: η Σοφία Βέμπο θα συγκλονίζει τον κόσμο τραγουδώντας «Μας χωρίζει ο πόλεμος» και κυρίως «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» (πάνω στη μελωδία της «Ζεχρά») σε στίχους του Μίμη Τραιφόρου. Μετά τον πόλεμο, ο Μιχάλης Σουγιούλ θα γίνει (μαζί με τον Αλέκο Σακελλάριο και τον Χρήστο Γιαννακόπουλο) ο πατέρας του αρχοντορεμπέτικου, γράφοντας το θρυλικό «Το τραμ το τελευταίο» για την επιθεώρηση "Άνθρωποι άνθρωποι" το 1947-1948 στο θέατρο "Μετροπόλιταν" και το κοινό λατρεύει το νέο είδος.
Μέχρι τον θάνατό του, ο Σουγιούλ θα συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα σε κέντρα, θέατρα, κινηματογραφικές ταινίες αλλά και στη δισκογραφία και να χαρίζει με απίστευτη ευκολία σπουδαία τραγούδια στον κόσμο.

Οι τρεις κόρες του, Ηρώ, Αλίκη και Μαρία, ακούραστα φροντίζουν για τη διάσωση του έργου του πατέρα τους.

ΜΑΡΑ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΙΔΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Πιάνο ο μαέστρος Γιώργος Νιάρχος
Ακορντεόν: Ο σολίστ Λευτέρης Γρίβας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/11/2018, ΩΡΑ: 20:00
Είσοδος: 12 ευρώ

Τηλ. κρατήσεων: 210-8673655

https://www.facebook.com/events/1743059345803653/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...