Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ferket el Anwar, Ορχήστρα Αραβικής Μουσικής

“Ferket El Anwar” στα αραβικά σημαίνει ορχήστρα του φωτός. Είναι μια ορχήστρα που ιδρύθηκε το 2016 στην Αθήνα και εκτελεί παραδοσιακή, κλασσική και σύγχρονη αραβική μουσική των χωρών της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, σε συνθέσεις που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα έως και τον 20ό αιώνα.

Οι ορχήστρες αυτού του τύπου, που στα αραβικά ονομάζονται “takht”, υπήρχαν ήδη από τον 18ο αιώνα και αποτελούσαν, θα λέγαμε, τις ορχήστρες δωματίου της ανατολίτικης κλασσικής μουσικής. Ήχοι ιστορικών οργάνων όπως το ούτι, το κανονάκι, το νέυ, το βιολί (ή η λύρα) και τα κρουστά, σε συνδυασμό με τις ανατολίτικες μακρόσυρτες μελωδίες και την ποίηση, οδηγούν το σύνολο μουσικών και των ακροατών στο «tarab»· την ψυχική ευφορία και πνευματική διαύγεια που νιώθει κάποιος στο άκουσμα αυτών των ήχων, με άλλα λόγια, την ιερή έκσταση από τη μουσική, όπως αναφέρει και ο Περσικής καταγωγής φιλόσοφος του 11ου - 12ου αιώνα, Al-Ghazali.

Παραδοσιακή, κλασσική και σύγχρονη αραβική μουσική είναι στενά συνδεδεμένες, αφού έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως κλίμακες “maqamat” και ρυθμούς “awazan”. 

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας ακολουθεί αυτή την ιστορική εξέλιξη, περιλαμβάνοντας και τα τρία αυτά διαφορετικά είδη.

-Στο παραδοσιακό μέρος ακούγονται τραγούδια από ντόπιους λαϊκούς χορούς των αραβικών χωρών, όπως “Dabke” και “Dalaouna” από την Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, “Chobi” από το Ιράκ, “Khaleeji” από τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, “Fellahi” και “Saidi” από την Αίγυπτο και “Maghrabi” από το Μαρόκο. 

-Το κλασσικό ρεπερτόριο παρουσιάζει αυτοσχεδιασμούς και συνθέσεις σε φόρμες που σχηματίστηκαν από την πρώιμη ισλαμική εποχή του 8ου αιώνα έως και τα ύστερα Οθωμανικά χρόνια του 19ου αιώνα, όπως Muwashahat, Taqasim, Samai, Tahmilah, Dolap και Longa 

-Τέλος, από το ρεπερτόριο θα ήταν αδύνατο να λείπουν μεγάλα έργα σύγχρονων επιφανών συνθετών και ερμηνευτών του 20ού αιώνα, όπως ο Mohammed Abdel Wahab, η Oum Kalthoum, ο Farid el Atrash, ο Sabah Fakhri, η Fairuz και πολλοί άλλοι.

Ferket el Anwar

Αχμάντ Φαρίντ Ραστόμ - τραγούδι, ούτι

Ηλίας Φαχίδης - αραβικό νέυ

Γιώργος Στογιώργης - κανονάκι

Στέργιος Μητρούσης - κοντραμπάσσο

Ιωάννης Χρήστου - αραβική τάμπλα

Νίκος Μανίκας - κάτεμ, ρεκ

Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο

Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 στις 3:30 μ.μ. – 6:30 μ.μ
ΠΕΡΑΝ το καφέ αμάν της πόλης
Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα, 14343 Αθήνα

https://www.facebook.com/events/343913299682484/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...