Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της Εύης Μπακάλη «Το Πέρασμα»

Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της Εύης Μπακάλη «Το Πέρασμα»

«Η έννοια της μετάβασης κατέχει κεντρική θέση στην προβληματική μου: η μετάβαση από μία κατάσταση του σώματος σε άλλη, από το ένα επίπεδο συνείδησης στο άλλο, έως τις ακραίες εκφάνσεις της, όπως η μετάβαση από τη ζωή στο θάνατο. Ξεκινώ από τον αρχαίο μύθο των τριών Μοιρών και εστιάζω στην Άτροπο, τη Μοίρα που ο ρόλος της ήταν να κόβει το νήμα της ζωής. Η Άτροπος έδωσε το όνομά της στην ατροπίνη∙ μία ουσία που όταν χορηγηθεί στον άνθρωπο ή στα ζώα μπορεί, ανάλογα με τη δόση, να θεραπεύσει, να επαναφέρει κατά τη αναζωογόνηση από το θάνατο στη ζωή ή να οδηγήσει στο θάνατο. Κατά την έρευνά μου συλλέγω στοιχεία για τους μύθους, τις δοξασίες, τις θεραπευτικές πρακτικές, τις τελετουργίες και τα ονόματα των θεραπευτικών ουσιών και φυτών ανά τους αιώνες. Η «ανακάλυψη» κάθε νέου στοιχείου δημιουργεί συνειρμούς που οδηγούν στο επόμενο βήμα. Κάθε βήμα αποτυπώνεται σε νέο έργο. Μετατρέπω τις σειρές των συνειρμών σε διαδρομές μέσα και έξω από το σώμα. Το πέρασμα από κάθε σημείο και κάθε όργανο έχει αναφορές στη φυσιολογία του. Η γραφή παράγεται με ελάχιστες κινήσεις του χεριού και είναι σημειακή, κυκλική ή συνεχής. Με αυτή τη γραφή επιχειρώ να υποδηλώσω τη διαρκή μεταβολή της ενεργειακής και δομικής κατάστασης του σώματος και του περιβάλλοντος, την αδιάκοπη αλληλεπίδρασή τους και τη συνεχή ροή ουσιών και μηνυμάτων που διέπουν το φαινόμενο της ζωής.

Στο φάσμα της προβληματικής αυτής και με αφορμή πλέον κομμάτια της σκέψης του Jean Genet, καταγράφω διαδρομές αισθητηριακών μου αναμνήσεων που οδηγούν στη δημιουργία μίας νέας, εν εξελίξει, σειράς έργων».

-Εύη Μπακάλη

Διάρκεια έκθεσης: 10/11 - 24/11
Ωράριο επίσκεψης: 9:00 - 21:00
Εγκαίνια: Σάββατο 10/11 στις 12:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...